Édes tejben főtt tarhonya - Hagyományos, régi magyar étel

tejbe tarhonya cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elsőre furcsán hangzik, de aki igazi tejberizs-, tejbegrízrajongó, annak ezt is ki kell próbálnia egyszer.

A régi magyar konyhában még sokkal több meleg kását ettek, mint ma, ezek olcsó és laktató ételek voltak. Nemcsak gabonákból főztek ilyeneket, hanem már a 17-18. századtól kezdve népszerű volt a dörzsölt, szárított tésztából, vagyis a tarhonyából is. Nemcsak hagymával, paprikával, zsírosan, hanem édesen is, tejben főzve, éppen úgy, ahogyan a különböző gabonapudingokat készítjük. 

A tarhonyát csak sós köretként vagy gazdagabb ételek betétjeként ismerjük és használjuk, pedig csakúgy, mint a rizs vagy a tészták, a tarhonya is lehet édes. 

Tejben főtt tarhonya

tejbe tarhonya kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 gramm tarhonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 deciliter víz
  • 1 csipet
  • 5 deciliter tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromhéj (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A tarhonyát a vajban kissé megpirítjuk, felöntjük a vízzel, sózzuk, és kevergetve főzzük, míg a vizet magába nem szívja. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, és alacsony lángon főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük