
Puha, remegős hamis túrógombóc: tejbegrízből készül az ellenállhatatlan desszert

A lágy, remegős túrógombóc tejbegrízes alappal készül, így lesz igazán ellenállhatatlan, melyből biztos a repeta.
Te hogy szereted a túrógombócot? Házi lekvárral nyakon öntve, vagy pirított zsemlemorzsába forgatva? Mindkét lehetőség csábító, de ha már a morzsát választod, kínálj mellé porcukrot és tejfölt is, úgy aztán tényleg nem lesz párja. Ha nagyon édesszájú vagy, akkor érdemes a tejfölhöz 1-2 evőkanálnyi mézet is keverni, az egyszerű mozzanat nagyon különleges ízt kölcsönöz a desszertnek.
Töltelék is mehet bele!
A hagyományos túrógombóc tojásból és búzadarából áll össze, a hűtőben kell pihennie a masszának, hogy szépen megdagadjon. A tejbegrízes változatnál arra kell ügyelned, hogy várd meg, míg teljesen kihűl a gríz, utána mehet hozzá a túró, és már dolgozhatsz is vele. A tejbegrízes gombóc mindenfajta cicoma nélkül is étvágygerjesztő, de még fenségesebbé teheted, ha szezonális gyümölccsel töltöd meg a közepét, eperrel érdemes kipróbálni. A bundával is lehet kísérletezni, a morzsa mellé keverj diót vagy mandulát.
Tejbegrízes túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre
- 5 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg túró
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 3 evőkanál vaj
- porcukor a szóráshoz ízlés szerint
- tejföl a tálaláshoz ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet magas falú lábasban melegítsük fel, amikor forr, vegyük lejjebb a lángot, és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát és a cukrokat, néhány perc alatt főzzük sűrűre. Az elkészült tejbegrízt tegyük félre, és várjuk meg, hogy kihűljön.
A kihűlt grízhez adjuk hozzá a túrót, dolgozzuk egybe, majd formázzunk belőle tetszőleges méretű gombócokat.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a morzsát, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg.
A gombócokat forgassuk meg a morzsában, majd porcukorral és tejföllel kínáljuk a desszertet.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!