Foszlós, házi tejes kenyér: 5 nap alatt sem szárad ki
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A puha kenyér könnyen szeletelhető, nem esik szét, jól bírja a csomagolást, és még a fagyasztás sem árt neki.
Mi tagadás, mostanában nagyon rákaptam a házi pékáruk készítésére, sokkal jobban esik az otthon sült kenyér. Az egyik kedvenc receptem az úgynevezett amish kenyér, melyet tejes kenyér néven is szoktak emlegetni. A pékáru az Egyesült Államok területén élő, zárt, konzervatív, keresztény község, az amishok híres kenyere, melyet reggelire, ebédre és vacsorára is előszeretettel fogyasztanak.
A pékáru elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig maga a csoda. A kenyér textúrája lágy, puha, ízében pedig kellemesen édes. Ezt a fajta kenyeret öröm még magában is falatozni, lekvárral és vajjal megkenve is szuper, mivel nagyon szépen szeletelhető, ebből készül a legjobb szendvics. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire puha ez a kenyér, az állagát 4-5 napig is megőrzi, csomagold be fóliába, vagy tartsd kenyértárolóban.
Ha az a típus vagy, aki szereti lefagyasztani a kenyeret, ezzel is megteheted, duplán fóliázd, de a legjobb, ha szeletelve teszed el, úgy 2-3 hónapot is kibír. A hibernált kenyér felolvasztása szobahőmérsékleten történik.
Tejes kenyér
Hozzávalók 2 darabhoz
- 2 bögre langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag porélesztő
- 5 bögre finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 bögre olaj
- olaj a forma kikenéséhez
- 2 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.
A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre 5-10 percre, amíg az élesztő felfut.
A lisztet és a sót forgassuk egybe, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, olajat, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát, ami elválik az edény falától. (Ha túl lágy a tészta, mehet még hozzá liszt.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két cipóra. Először az egyik tésztacipót lapítsuk ki a kezünkkel úgy, mintha nyújtófával kinyújtanánk, majd helyezzük olajjal kikent kenyérformába. A másik tésztacipóval is ugyanígy járjunk el. A formába helyezett tésztát takarjuk le, és pihentessük sütés előtt 30-60 percet.
A kenyeret toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre.
Még melegen kenjük meg olvasztott vajjal a kenyér tetejét.
Fotó: Getty Images