![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Igazi klasszikus a nagymama konyhájából: prézlis karfiol
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindenki nagymamája legendás konyhazsönglőr és mesterszakács, az enyémnek viszont egészen rendkívüli viszonya volt a konyhaművészettel.
Csodálatosan sütött, de csak bizonyos dolgokat, pogácsát, almás pitét, szilvalekváros kiflit meg még pár süteményfélét, főzni viszont tulajdonképpen nem tudott. Ha nála voltunk, banánturmixot kaptunk almás pitével, maximum rántottát. Számunkra akkor ez teljesen kielégítő megoldásnak tűnt.
A Mama meleg étele
Egyetlen meleg ételt főzött, amit viszont nagyon-nagyon szerettem és szeretek máig is: prézlis karfiolt. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb, mégis legkielégítőbb húsmentes étel, ami létezik, körülbelül tíz perc összedobni, és három összetevőből áll.
Persze lehet fokozni az élvezeti értékét, ha bolti zsemlemorzsa helyett házi kiflimorzsával adjuk, ha sajtokkal keverjük ki a tejfölt, vagy ha a három alapösszetevőt rétegezve megsütjük az egészet a sütőben, ahogy a Mamám is csinálta.
Tízperces verzió
Ez itt most a minimalista, hétköznapi, tízperces, serpenyős ebédverzió, de érdemes rajta fejleszteni, ha valaki igazán ráérez az ízére. Két dologra kell figyelni: a karfiol ne főjön péppé és a morzsa ne égjen meg. Ha ezt a két bakit sikerül megelőzni, nagy buktatói már nem lesznek a dolognak.
Prézlis karfiol
![prézlis karfiol](https://kep.index.hu/1/0/2918/29184/291847/29184713_89c38037e339df98083d813a7f9e40a9_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab karfiol
- 1 evőkanál vaj
- 100 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- 300 gramm tejföl
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!