Igazi klasszikus a nagymama konyhájából: prézlis karfiol
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Mindenki nagymamája legendás konyhazsönglőr és mesterszakács, az enyémnek viszont egészen rendkívüli viszonya volt a konyhaművészettel.
Csodálatosan sütött, de csak bizonyos dolgokat, pogácsát, almás pitét, szilvalekváros kiflit meg még pár süteményfélét, főzni viszont tulajdonképpen nem tudott. Ha nála voltunk, banánturmixot kaptunk almás pitével, maximum rántottát. Számunkra akkor ez teljesen kielégítő megoldásnak tűnt.
A Mama meleg étele
Egyetlen meleg ételt főzött, amit viszont nagyon-nagyon szerettem és szeretek máig is: prézlis karfiolt. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb, mégis legkielégítőbb húsmentes étel, ami létezik, körülbelül tíz perc összedobni, és három összetevőből áll.
Persze lehet fokozni az élvezeti értékét, ha bolti zsemlemorzsa helyett házi kiflimorzsával adjuk, ha sajtokkal keverjük ki a tejfölt, vagy ha a három alapösszetevőt rétegezve megsütjük az egészet a sütőben, ahogy a Mamám is csinálta.
Tízperces verzió
Ez itt most a minimalista, hétköznapi, tízperces, serpenyős ebédverzió, de érdemes rajta fejleszteni, ha valaki igazán ráérez az ízére. Két dologra kell figyelni: a karfiol ne főjön péppé és a morzsa ne égjen meg. Ha ezt a két bakit sikerül megelőzni, nagy buktatói már nem lesznek a dolognak.
Prézlis karfiol
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab karfiol
- 1 evőkanál vaj
- 100 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- 300 gramm tejföl
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors