Egyszerű, borsos tokány sok szafttal: a pörköltnél is finomabb
A borsos tokány hasonlóan készül, mint a pörkölt, csak szalonna is kerül bele, míg pirospaprika nem kell hozzá.
A tokány módra készült ételekbe hagyományosan csíkokra vágott alapanyagok kerülnek. Én ehhez nem mindig ragaszkodom, csak a húst szoktam csíkokra vágni, a szaftos étel sertésből és marhából a legjobb, de szárnyasból is kipróbálható.
A tokány megjelenésében hasonlít a pörköltre, de nem egy és ugyanaz a két étel. A tokányreceptekben az a közös, hogy füstölt szalonna alkotja az alapot, ettől sokkal ízletesebb, füstösebb zamatot kap. Nem kötelező a hagyományos változathoz ragaszkodni, ha szeretnéd, vihetsz egy kis újítást az ételbe. Én most brokkolit adtam a húshoz, de borsóval, gombával és még cukkinivel is ki lehet próbálni. A fűszerek használatával is légy merész, mehet bele fokhagyma, kakukkfű, de 1-2 evőkanál sűrített paradicsom is elfér benne.
A szalonnát kockázzuk fel apróra, és saját zsírján pirítsuk le, ha szükséges, kevés olajat öntsünk alá.
Amikor a szalonna szép színt kapott, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pirítsuk 4-5 percig, utána a csíkokra vágott húst is forgassuk hozzá.
A húst fűszerezzük sóval és borssal, pirítsuk addig, amíg színt kap. Ezután keverjük hozzá a pirospaprikát, és öntsünk rá vizet (1-2 dl).
A húst főzzük vajpuhára, folyamatosan ellenőrizzük és kóstoljuk, az elfőtt folyadékot pótoljuk (a főzési idő körülbelül: 45-50 perc, de több is lehet).
A brokkolit szedjük rózsáira, és keverjük a puha húshoz, majd 4-5 perc után a tejfölt is adjuk az ételhez, rottyanásig főzzük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu