Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét

4
Nyomtatás
edeskrumpli-kremleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Annyira laktató ez a leves, hogy pirítóssal akár ebédként is megállja a helyét, az édeskrumplinak köszönhetően sűrű és krémes.

Az ősz a sűrű, tartalmas krémlevesek szezonja, és éppen ilyen ez az édesburgonyás változat is. Egyszerű és kevés hozzávalóból készül, mégis nagyon gazdag és összetett az íze, köszönhetően a sütőben sült zöldségeknek

A sütőben sütés a köbre emeli az édeskrumpli és a répa természetesen édeskés ízét, enyhén karamellizálódnak, picit megpirulnak, belül pedig nagyon krémesek lesznek. Egy ilyen alapból pedig egyértelműen csak mennyei fogás készülhet: alaplével és tejszínnel összefőzve isteni levest kapsz majd végeredményül.

Hogy kicsit ellensúlyozzuk a zöldségek édes ízét, fűszerpaprika és chili is kerül bele, a csípős, pikáns aromák nagyon jól állnak neki.

Tejszínes édesburgonya-krémleves

edeskrumpli-kremleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 4 közepes db édesburgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 liter alaplé
  • 1 tk. pirospaprika
  • ízlés szerint chilipehely
  • 200 ml zsíros tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Az édeskrumplit és a répát pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra. A fokhagymát hámozzuk meg. 

Tegyük a zöldségeket az előkészített tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg puhák és picit pirultak nem lesznek.

Tegyük a sült zöldségeket az alaplével, a paprikával és a chilivel együtt egy turmixgépbe, majd pürésítsük teljesen simára. 

Öntsük át az egészet egy lábasba, adjuk hozzá a tejszínt, majd melegítsük össze. Mikor gyöngyözik, vegyük lejjebb a lángot, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.

Rögtön vegyük is le a tűzről, majd melegen kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon