Mennyei, tejszínes fokhagymakrémleves: ropogós krutonnal a legfinomabb

22
Nyomtatás
fokhagymakrémleves3
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tejszíntől még selymesebb lesz a fokhagymakrémleves, picit lágyítja a hagyma erőteljes ízét.

Ha választanom kellene, melyik a kedvenc krémlevesem, gondolkodás nélkül a fokhagymát mondanám. Az alábbi receptet egy barátnőmtől kaptam réges-régen, de az évek során semmit nem változtattam rajta, mert egyszerűen tökéletes. Nem csak én, a családom is imádja, és bár nagymamám sose hagyja, ha nála vagyunk, hogy mi főzzünk, ezt a levest mindig kitörő örömmel fogadja.

Az már csak hab a tortán, hogy a fokhagymakrémleves gyorsan és nagyon egyszerűen készül, alig van vele munka és kezdőknek is biztosan sikerülni fog. Fokhagymából minél nagyobb fejet válassz, nem árt, ha legalább 10 gerezd van benne, de a vöröshagyma is ugyanolyan fontos szereplő, ha csak kisebbeket kapsz, akár kettőt is használhatsz. Lehetőleg ne sima vízzel öntsd fel a levest, mivel zöldségek - a hagymán kívül - nincsenek benne, alaplével lesz igazán finom.

Tejszínes fokhagymakrémleves

fokhagymakrémleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 800 milliliter alaplé
  • 200 milliliter tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehérbors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymafejet szedjük gerezdjeire, pucoljuk meg őket, majd vágjuk össze kis darabokra. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk kockákra.

Az olívaolajat melegítsük meg egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymákat, dinszteljük, míg átlátszók nem lesznek. Szórjuk rájuk a lisztet, keverjük össze a hagymákkal, majd rögtön, folyamatos kevergetés közben öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk.

Ha forr az alaplé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve főzzük a levet fél óráig.

30 perc után húzzuk le a tűzről, botmixerrel pürésítsük. 

Öntsük fel a tejszínnel, majd tegyük vissza a tűzre, pár perc alatt forraljuk össze. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, majd kapcsoljuk le a lángot.

Melegen, krutonnal kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon