Ropogós bruschetta pirult gombával: finomabb, mint az eredeti
A ropogós bagettet olvadt sajt borítja, majd zöldfűszeres, vajas gombaragu koronázza meg: kell ennél több?
Bár a gomba megosztó alapanyag, sokoldalúan felhasználható a konyhában. Kiváló pirítva, pörköltnek, rántva, még bruschettát és szaftos, fűszeres ragut is készíthetsz belőle. Akár többféle gomba is kerülhet bele, a csiperke, a laskagomba vagy a vargánya is remek választás.
A tejszínnek köszönhetően a ragu még lágyabb, krémesebb lesz. A sokoldalú fogást kínálhatod tésztákhoz, húsételekhez - csirkemell, sertés vagy marha kísérőjeként -, továbbá körettel komplett ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét.
A gombákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe vagy vékony szeletekre.
Egy közepes lábasban hevítsünk kevés olajat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, kicsit később az átpréselt fokhagymát, és dinszteljük őket üvegesre. Adjuk hozzá a gombát, majd fűszerezzük kakukkfűvel, sóval és borssal. Pirítsuk további 5-7 percig, amíg a gomba megpuhul és kicsit összeesik.
Öntsük hozzá a liszttel simára kevert tejszínt, és főzzük további 2-3 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ha kell, dobjunk még hozzá fűszert. Aki szereti, chilivel is megbolondíthatja.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu