Fűszeres, tejszínes gombaragu: magában, tésztához, húshoz is jól jön

Nyomtatás
tejszines-gombaragu-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gombaragu egyszerűsége, sokoldalúsága és íze miatt is a kedvenced lehet: előnye még, hogy nem kell órákat a serpenyő mellett állni.

Bár a gomba megosztó alapanyag, sokoldalúan felhasználható a konyhában. Kiváló pirítva, pörköltnek, rántva, még bruschettát és szaftos, fűszeres ragut is készíthetsz belőle. Akár többféle gomba is kerülhet bele, a csiperke, a laskagomba vagy a vargánya is remek választás. 

A tejszínnek köszönhetően a ragu még lágyabb, krémesebb lesz. A sokoldalú fogást kínálhatod tésztákhoz, húsételekhez - csirkemell, sertés vagy marha kísérőjeként -, továbbá körettel komplett ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét.

Tejszínes gombaragu

tejszines-gombaragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj a sütéshez
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • chili opcionálisan
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe vagy vékony szeletekre. 

Egy közepes lábasban hevítsünk kevés olajat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, kicsit később az átpréselt fokhagymát, és dinszteljük őket üvegesre. Adjuk hozzá a gombát, majd fűszerezzük kakukkfűvel, sóval és borssal. Pirítsuk további 5-7 percig, amíg a gomba megpuhul és kicsit összeesik.

Öntsük hozzá a liszttel simára kevert tejszínt, és főzzük további 2-3 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ha kell, dobjunk még hozzá fűszert. Aki szereti, chilivel is megbolondíthatja.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon