Ropogós bruschetta pirult gombával: finomabb, mint az eredeti

gombas-bruschetta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós bagettet olvadt sajt borítja, majd zöldfűszeres, vajas gombaragu koronázza meg: kell ennél több?

Ha kedveled az olaszok előételét, a bruschettát, próbáld ki édes paradicsom helyett pirult gombával is, utóbbi feltét is tökéletesen működik a pirítóssal. 

Hogy szép pirult legyen a gomba, várd meg, míg elpárolog alóla a kiengedett folyadék. A gomba párja a kakukkfű, ebből frissel érdemes dolgozni, de ha épp nem jutsz hozzá, a szárított is megteszi. 

A pirítós sem mindegy ám, hogy milyen: ha igazán finomat tálalnál, kend le olívaolajjal és olvassz a tetejére sajtot.

Gombás bruschetta

gombas-bruschetta

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 1 nagy db bagett
  • 60 ml olívaolaj
  • 170 g ementáli sajt
  • 600 g csiperkegomba
  • 80 g vaj
  • 3 fej salottahagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint chilipehely
  • 1 tk kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A bagettet vágjuk szeletekre, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk olívaolajat, majd fordítsuk meg őket, a másik felükre is locsoljunk egy keveset. Sózzuk, borsozzuk a tetejüket. 

Süssük őket 5-7 percig, félidőben fordítsuk meg. Mikor már szép pirult, szórjunk sajtot minden szeletre.

A sütőt kapcsoljuk grillfokozatra, majd tegyük vissza a pirítóst, míg a sajt megpirul a tetején.  

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. 

Dobjuk egy tapadásmentes serpenyőbe, szórjunk rá kakukkfüvet, majd addig pirítsuk, míg a kiengedett folyadék elpárolog alóla. 

Ekkor dobjuk rá a vajat, majd a finomra vágott hagymát, sózzuk. 3-4 perc után, mikor a hagyma már üveges, mehet rá a zúzott fokhagyma, bors és chilipehely. Még 1 percig kevergessük, majd húzzuk le a tűzről.

Kanalazzunk a gombás raguból a sajtos pirítósok tetejére, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük