20 perces tejszínes-gombás mártás: ez tésztához és húshoz is tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt az isteni, ízgazdag mártást 20 perc alatt el lehet készíteni és húsok vagy tészta mellé kínálni. Elképesztően finom, nagyon gyorsan megvan, úgyhogy egy tökéletes mentőötlet lehet, ha váratlanul kell készítenünk egy vacsorát. 

A hihetetlenül krémes állagról a tejszín és a fehérbor gondoskodik. A gomba és a rozmaring nagyon jól passzolnak egymáshoz, az elkészült mártás szinte mindenféle ételhez illik.

A szósz mellé szuper választás lehet egy marhasteak, körülbelül 4 szelet húshoz elegendő ez a mennyiség. Csirkecombhoz vagy csirkemellfiléhez is tökéletes, de nem csak húsokhoz passzol jól. Fél kiló tésztához elég ez a mártás, pennével, spagettivel, de rizzsel is el tudom képzelni. Persze keverhetjük is a kettőt, készíthetünk egy szuper csirkés-tejszínes tésztát. 

Ízléstől függően meg lehet próbálni több borral is, de teljesen ki is lehet hagyni az alkoholt - bár akkor nem lesz olyan ízgazdag és krémes a végeredmény.

Tejszínes-gombás mártás

gombásmártásrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 350 gramm csiperkegomba
  • 2 evőkanál rozmaring (friss)
  • 0.5 bögre fehérbor (száraz)
  • 2 bögre zsíros tejszín
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk vékony szeletekre.

Tegyük a serpenyőbe az olívaolajat, ha felforrósodott, mehet rá a gomba. Pirítsuk le kicsit, nem kell folyamatosan kevergetni.

Ha elkészült a gomba, adjuk hozzá a rozmaringot és a fehérbort. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a bor mennyisége a felére nem csökken, majd mehet bele a tejszín is. Ha felforrt a szósz, hagyjuk alacsony lángon főni 10-15 percig, amíg sűrű nem lesz.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tésztával vagy hússal tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük