Melengető, téli minestrone – A tápláló olasz zöldségleves isteni finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Hideg estékre tökéletes választás a minestrone téli változata, amelyhez a kamrában kallódó zöldségeket is felhasználhatod.
A tél zöldségkínálata elég szegényes, de azért szerencsére ilyenkor is vannak lehetőségek, érdemes körülnézned a polcokon. A minestrone, vagyis az olasz zöldségleves tökéletes választás, ha laktató fogást szeretnél, a levesben a zöldségeken kívül tészta is helyet kap. Nyáron ezt a levest szobahőmérsékleten, sőt, akár behűtve is kínálják, zsenge zöldségekkel és rengeteg zöldfűszerrel gazdagítva.
Ennek a levesnek a téli verziója pedig szinte ugyanez, csak a hőmérséklete és a benne található zöldségek összetétele változik kicsit. Ha pedig tészta helyett csipetkét tennél bele, akkor ezt a villámgyors változatot készítsd el.
Téli minestrone leves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 szál sárgarépa
- 1 csokor mángold
- 0.5 fej kelkáposzta
- 100 gramm zöldbab
- 1 doboz kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 doboz fehérbab (konzerv)
- 50 milliliter extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál oregánó
- 2 darab szegfűszeg
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 300 gramm szarvacskatészta
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 evőkanál vörösborecet
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra. A répát kockázzuk fel, a mángoldot és a káposztát csíkozzuk fel.
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olajat, majd tegyük rá a hagymát és dinszteljük meg. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, az oregánót, a fahéjat, a szegfűszeget, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk együtt egy picit. Adjuk hozzá a mángoldot, a kelkáposztát, a zöldbabot és a sárgarépát, pároljuk 8-10 percig.
Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a szarvacskatésztát. Forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget és takarjuk le a fazekat. Addig főzzük, amíg a tészta al dentére nem fő és a zöldségek meg nem puhulnak. A végén tegyük hozzá a lecsepegtetett babkonzervet és a vörösborecetet. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk.
Fotó: Getty Images