Melengető, téli minestrone – A tápláló olasz zöldségleves isteni finom

téli minestrone cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Hideg estékre tökéletes választás a minestrone téli változata, amelyhez a kamrában kallódó zöldségeket is felhasználhatod.

A tél zöldségkínálata elég szegényes, de azért szerencsére ilyenkor is vannak lehetőségek, érdemes körülnézned a polcokon. A minestrone, vagyis az olasz zöldségleves tökéletes választás, ha laktató fogást szeretnél, a levesben a zöldségeken kívül tészta is helyet kap. Nyáron ezt a levest szobahőmérsékleten, sőt, akár behűtve is kínálják, zsenge zöldségekkel és rengeteg zöldfűszerrel gazdagítva.

Ennek a levesnek a téli verziója pedig szinte ugyanez, csak a hőmérséklete és a benne található zöldségek összetétele változik kicsit. Ha pedig tészta helyett csipetkét tennél bele, akkor ezt a villámgyors változatot készítsd el. 

Téli minestrone leves

téli minestrone recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 csokor mángold
  • 0.5 fej kelkáposzta
  • 100 gramm zöldbab
  • 1 doboz kockázott paradicsom (konzerv)
  • 1 doboz fehérbab (konzerv)
  • 50 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
  • 300 gramm szarvacskatészta
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 evőkanál vörösborecet
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra. A répát kockázzuk fel, a mángoldot és a káposztát csíkozzuk fel.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olajat, majd tegyük rá a hagymát és dinszteljük meg. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, az oregánót, a fahéjat, a szegfűszeget, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk együtt egy picit. Adjuk hozzá a mángoldot, a kelkáposztát, a zöldbabot és a sárgarépát, pároljuk 8-10 percig.

Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a szarvacskatésztát. Forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget és takarjuk le a fazekat. Addig főzzük, amíg a tészta al dentére nem fő és a zöldségek meg nem puhulnak. A végén tegyük hozzá a lecsepegtetett babkonzervet és a vörösborecetet. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük