Vastag tésztájú tepsis pizza gazdag feltéttel: sütőporos a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tésztája picit tömörebb és talán még laktatóbb a kelt tésztás verziónál, és nagy előnye, hogy napokig puha marad.
Mint sokan mások, én sem jutottam élesztőhöz, hiába megyek párnaponta egy-egy kört, sehol nem lett pótolva a hiány, vagy ha lett is, már elkapkodták. Pedig én a fejembe vettem, hogy tepsis pizzát sütök, ha törik, ha szakad. Úgysem volt eddig jó sütőporos receptem, úgyhogy elérkezett a pillanat, hogy keressek és kipróbáljak egyet.
A végeredménynek nagy sikere lett, imádta a család és én is. Persze azért nem kelt tésztáról van szó, ugyanúgy, ahogy a sütőporos kenyér sem lesz olyan foszlós, mint az élesztős, ennek a tésztája is picit tömörebb, laktatóbb lett, viszont másnap is ugyanolyan puha volt, mint frissen.
A feltét bármi lehet, használhattok bolti paradicsomszószt, elkészíthetitek az én verziómat, tehettek rá kolbászt, szalámit, sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, de akár babot vagy főtt tojást is, a lehetőségek megszámlálhatatlanok.
Tepsis pizza
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 50 dekagramm pizzaliszt
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 280 milliliter langyos víz
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Paradicsomszósz:
- 250 gramm passzírozott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 teáskanál só
- 0.25 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál bazsalikom
Feltét:
- 10 dekagramm kolbász
- 10 dekagramm sonka
- 0.5 fej lilahagyma
- 10 dekagramm kukorica
- 25 dekagramm sajt (mozzarella)
Elkészítés:
Kezdjük a paradicsomszósszal, ugyanis annak majd hűlnie kell. A paradicsomot, a lereszelt fokhagymát, a sót, a cukrot és a fűszereket tegyük egy kis lábasba, majd alacsony lángon melegítsük össze. Mikor forrni kezd, főzzük 1-2 percig, majd kapcsoljuk le a lángot, hagyjuk hűlni.
Állítsuk össze a tésztát. A lisztet keverjük össze a sóval, cukorral, sütőporral és a szódabikarbónával. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet, utóbbiból kb. 250-300 milliliter kell, látni fogjuk, mikor elég. Gyúrjunk lágy, puha, egynemű tésztát a hozzávalókból.
Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23x33 cm-es tepsit. Egyengessük el benne a tésztát, húzzuk szét, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. A tészta fel fog jönni, vastagabb lesz, úgyhogy nem baj, ha vékonyra húzzuk.
Ha kihűlt a paradicsomszósz, kenjük meg vele a tésztát úgy, hogy mindenhova jusson. A tészta egyik felére szórjunk összekarikázott kolbászt, a másik felére összekockázott sonkát. Mehet rá a vékony szeletekre vágott lilahagyma, a kukorica, végül a reszelt sajt.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 45-50 percig süssük, míg a tészta át nem sül és a sajt meg nem pirul.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors