
Pikáns mogyorószósz sült húsok mellé: grillszezonban kötelező
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
Ez az egyszerű, de pikáns mogyorómártás egyszerre sós és édes, fűszeres és savanyú, ráadásul tényleg 5 perc alatt elkészül. Sült húsok tökéletes kísérője, de szinte minden grillezett fogáshoz jól passzol.
Sőt, nem csak grillszezonban érdemes elkészíteni, thai tészták mártása, tavaszi tekercsek mártogatósa és salátaöntet is lehet. Sok ázsiai hozzávaló kerül bele, ettől lesz a végeredmény igazán különleges.
Ez a recept teljesen vegán, semmilyen tejtermék nincs benne, de fel lehet turbózni az alapanyagok listáját.
Ötletek
Ha szeretnénk intenzívebb thai ízeket, akkor cseréljük le a vizet kókusztejre, nem csak az íze, az állaga is lágyabb, selymesebb lesz. Számtalan izgalmas hozzávalóval dúsíthatjuk a mártást, viszont mindből csak kis mennyiséget használjunk:
- limelé (ezzel a rizsecetet is helyettesíthetjük)
- chiliszósz
- halszósz
- citromfű
- tamarind paszta
- thai vörös currypaszta
- szezámolaj
Lehet kísérletezni az extra hozzávalókkal, de egyáltalán nem kötelező, bőven elég beszerezni a receptben található alapanyagokat, amelyek bárhol megvásárolhatóak.
Thai mogyorószósz

Hozzávalók 1 adaghoz
- 0.75 bögre natúr mogyoróvaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet vagy limelé
- 2 teáskanál juharszirup
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- 0.33 bögre víz
Elkészítés:
Egy kis tálban keverjük össze a mogyoróvajat, szójaszószt, rizsecetet, juharszirupot, gyömbért, fokhagymát és cayenne-borsot. Adjunk hozzá egy kis vizet, folyamatosan adagoljuk, míg el nem éri a kívánt állagot, lehet picit sűrűbbre és hígabbra is készíteni, nem biztos, hogy szükség lesz a receptben megadott vízmennyiségre. Sült húsok mellé, tavaszi tekercshez tökéletes.
Fotó: Getty Images