Tiramisu tojásmentesen - ha te sem bízol nyáron a nyers tojásban
A tejszínhab lesz a megoldás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olaszmániás családunkban a tiramisu teljességgel alapsüteménynek számít. Csakhogy, a nyári melegben, az eredeti recept által megkövetelt nyers tojással nekem komoly higiéniai fenntartásaim vannak. Nézzük az abszolút biztonságos, és ugyanolyan finom, tojásmentes tiramisu receptjét!

Persze, értem én, biztosan csak túlparázom ezt a szalmonella dolgot, hiszen a tiramisu mediterrán éghajlatról származik, mégsem szelektálódott ki az egészségügyi kockázat miatt. Tőlem nyugodtan használjátok a tojásos receptet, azt is mutattuk már itt. Én a magam részéről azonban biztonsági játékos vagyok, főleg, ha a családom táplálásáról van szó.

Fotó: Belső Péter

Természetesen megkérdeztem a tyúkos emberemet, akitől a tojást szoktam vásárolni, és aki egyébként, szakmáját tekintve szakács, hogy mi a véleménye a kérdésről. Elképesztő magabiztossággal válaszolt: á, évek óta nem volt szalmonella az állományban, a tyúktojás biztonságos. Hát, rendben, én elhiszem, pontosan az után, hogy kihasználatlanság miatt bezárt a Szent László kórház fertőző osztálya.

Sütni sem kell, csak összerakni

Ez a tojásmentes verzió egyébként rövid úton a család kedvencévé vált, habár az igazsághoz hozzátartozik, hogy eleinte egyáltalán nem vettek észre semmiféle változást. Később is csak azért, mert - merő lustaságból - elkezdtem a gyerekekkel felveretni a tejszínhabot, ami a tojás helyett lazítja a mascarponét, és ha már ott voltak a konyhában, meg is tanulták a teljes folyamatot. Ebből következik, hogy kicsit ügyesebb gyerekek is simán képesek elkészíteni egy tál tiramisut, főleg, ha már tudnak kávét főzni. A többi már tényleg csak az örömmeló, majd pedig jön a nettó, rizikómentes élvezet.

Ja, és a vanília persze kihagyható belőle, de én minden édességbe teszek, ártani biztos nem árt.

Tiramisu tojás nélkül

tiramisu2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 25 dekagramm Savoiardi
  • 4 deciliter kávé (közepesen erős)
  • 1 evőkanál rum(aroma)
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 500 gramm mascarpone
  • 2 deciliter habtejszín
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál a tetejére kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Lefőzzük a kávét, egy tálba öntjük, hozzáadjuk a rum(aromá)t, és a vaníliakivonatot.

Amíg a kávé kihűl, felverjük a tejszínhabot. Óvatosan hozzákeverjük a mascarponéhoz, hozzáadjuk a cukrot is.

Előveszünk egy szögletes tálat (egy tepsi is megteszi, úgysem abból tálalunk), és a savoiardikat egyenként megmártjuk a kávéban. Csak egy pillanatra, nem kell szétáztatni. Kirakjuk vele a tál alját.

Ráhúzunk egy réteg krémet, pont a felét használjuk el. Jusson mindenhova.

Ugyanezzel a módszerrel rárakunk még egy réteg kávéba mártott babapiskótát. Ha maradt ki kávé, óvatosan rálocsolhatjuk a piskótára.

Majd a tetejére kenjük a maradék krémet.

Betesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk pihenni legalább két órát. Ez alatt az idő alatt összeérik, a piskóta beszívja a nedvességet, és a süti szeletelhetővé szilárdul.

A tetejét kakaóporral szórjuk meg.
Ezt is szeretjük