Mennyei tiroli szalonnás gombóc: szaftos húsok mellé, de levesbe is kerülhet

tgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szikkadt zsemléből vagy kenyérből is elkészítheted az ínycsiklandó gombócokat, melyeket változatosan kínálhatsz.

A másnapról maradt, száraz pékáru nem szemét, lehet még belőle kruton, bundás kenyér vagy tiroli szalonnás gombóc. Utóbbi hús- vagy zöldséglevessel kínálva a legfinomabb, bőven elég, ha csak a leves levével leöntve kerül a tányérra. Persze gazdagabb formában is tálalhatod, főtt hússal, zöldségekkel. A gombóc szaftosabb ételek mellé is remek választás, pörkölttel is megéri kipróbálni.

A massza ízlés szerint alakítható, ha van rá lehetőséged, friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával még ízletesebbé teheted, ha pedig a tüzes zamat a mindened, egy kis chilipehellyel erősíts rá az ízekre.

Tiroli szalonnás gombóc

tgct

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 darab zsemle
  • 2.5 dl tej
  • 80 g húsos szalonna (kolozsvári)
  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 darab tojás
  • zsemlemorzsa szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A zsemlét vágjuk kockákra.

A tejet melegítsük fel, majd öntsük a felkockázott zsemlére.

A szalonnát apróra kockázzuk fel és a saját zsírján (ha szükséges, kevés olajat is önthetünk alá) pirítsuk le, majd adjuk a felkockázott zsemléhez.

A hagymát vágjuk finomra és a szalonna zsírján pirítsuk üvegesre, majd adjuk a zsemléhez.

A szalonnával és hagymával dúsított zsemlét fűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából formázzunk tetszőleges golyókat, majd gyöngyöző, sós vízben 15-20 perc alatt főzzük meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük