Látványos reggeli pillanatok alatt: remegősre sül a tojás a kenyér közepén

tojásostoast
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Anélkül is laktató, meleg reggelit készíthetsz, hogy sokáig álldogálnál a konyhában, a tojásos toast biztosan a kedvenced lesz.

Ha te is szereted az egyszerű, mégis laktató és tápláló reggeliket, készítsd el ezt a tojással sült toast kenyeret, a meleg napindító pillanatok alatt elkészül és biztosan nem leszel éhes utána. A pirítós, a tükörtojás és az olvadt sajt kerek egészet alkot, minden benne van egy falatban. 

Bár a legtöbb recept szerint lefedett serpenyőben kell készíteni a toast kenyeret, nekem egyáltalán nem jött be az a módszer, a kenyér alja megégett, a sajt pedig még alig kezdett el olvadni a tetején. Sütőben sütve viszont tökéletes lett, de azért egy-két dologra oda kell figyelni.

Fontos, hogy forró sütőbe told a tepsit, hogy a meleg levegő egyszerre kezdje el sütni a tojást és pirítani a kenyeret, így éppen egy időben lesz tökéletes mindkettő. A tepsit ne a sütő aljába tedd, mert akkor gyorsan megég a toast alja, én a sütő felső harmadába toltam a rácsot, arra raktam rá. Ha van grillfunkció a sütődön, kapcsold be az utolsó 2 percben, úgy nem csak megolvad, meg is pirul a sajt.

Toast kenyérben sült tükörtojás

tojásostoast2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 4 szelet toast kenyér
  • 4 darab tojás
  • vaj (puha)
  • 50 gramm sajt (gouda vagy trappista)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A toast kenyerek közepét lapogassuk le egy kanál hátlapjának segítségével, hogy egy kis mélyedést képezzünk, de vigyázzunk, ne lyukasszuk át a kenyeret. A széleken hagyjuk meg a peremet, legyen éles a különbség a perem és a lelapított rész között, hogy ne folyjon ki a tojás. 

A széleket kenjük meg vajjal. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Tegyük az előkészített kenyérszeleteket a tepsire, majd üssünk mindegyik mélyedésbe egy tojást. Óvatosan, lassan engedjük bele, nehogy túlfolyjon. A tojások tetejét sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg reszelt sajttal a kenyér szélét és a tojásfehérjét, a sárgáját hagyjuk szabadon.

Toljuk a tepsit a forró sütőbe - a rácsot tegyük a sütő felső harmadába -, nagyjából 7-8 percig süssük, ekkor lesz még éppen remegős a tojássárgája. Ha van a sütőnkön grillfunkció, kapcsoljuk be az utolsó 2 percben, hogy a sajt is szépen megpiruljon.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon