Házi készítésű csirkenuggets ropogós bundában: ízfokozók nélkül készül
Az otthon készített csirkenuggets hasonló a gyorséttermihez, csak sokkal finomabb és egészségesebb annál.
Ez a tofuból készült nuggets nem olajban, hanem sütőben sül, így a felesleges olaj miatt sem kell aggódnod. Az intenzíven fűszeres pác miatt pedig megszólalásig hasonlít az eredeti, déli államokbeli sült csirkére.
Ahhoz, hogy a tofu a lehető legnagyobb mennyiségben magába szívja a fűszerek aromáját, alaposan ki kell préselned belőle a folyadékot. Ehhez szűrd le, a két tenyered között tartva óvatos, de erőteljes mozdulatokkal nyomkodd meg, majd tekerd többrétegű papírtörlőbe vagy konyharuhába, és helyezz valamilyen lapos nehezéket rá. Hagyd így legalább 15 percig.
A pácolás tartson legalább 1 óráig, hiszen a megfelelő ízhez elengedhetetlen, hogy a fűszerek átjárják a tofu belsejét is. De ha belefér az idődbe, akkor akár egész éjszaka is állhat a folyadékban.
Szűrjük le a tofut, és préseljük ki a bevezetőben leírt módon.
A páchoz egy közepes tálban keverjük össze a hozzávalókat.
Kézzel csipkedjünk a tofuból 2,5-3 cm-es, falatkányi darabokat, és forgassuk bele a pácba. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk marinálódni minél több ideig, de legalább egy órát.
Készítsük el a fűszerbundát: egy másik tálban keverjük össze a fűszereket, a sörélesztőt és az 1 evőkanál kukoricakeményítőt.
Adjuk a keverékhez a tofudarabokat, és forgassuk bele, hogy mindenhol befedjék a fűszerek. Ha a tofu túl nedves, adjunk még hozzá kukoricakeményítőt – egyszerre csak 1 teáskanálnyit.
Helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, másfél centis távolságokat hagyva közöttük.
Süssük 200 fokon 20-25 percig, vagy tetszés szerint tovább, ha ropogósabbra szeretnénk.
Tipp: ha extra roppanós nuggetseket szeretnél, akkor a kukoricakeményítő helyett használj negyed- vagy harmadbögrényi kenyérmorzsát. De ha az ínyenc opciót választanád, akkor kókuszreszeléket vagy -forgácsot is keverhetsz a fűszerek közé.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu