Ropogós, húsmentes nuggets: fűszerbunda borítja a tofut

5
Nyomtatás
Tofu nuggets vegan c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokak szerint az aranybarnára sült csirkenuggetsnél nincs jobb partikaja a világon. Azonban ha nem eszel húst, a tofus verziót is legalább olyan finomra elkészítheted.

Ez a tofuból készült nuggets nem olajban, hanem sütőben sül, így a felesleges olaj miatt sem kell aggódnod. Az intenzíven fűszeres pác miatt pedig megszólalásig hasonlít az eredeti, déli államokbeli sült csirkére.

Ahhoz, hogy a tofu a lehető legnagyobb mennyiségben magába szívja a fűszerek aromáját, alaposan ki kell préselned belőle a folyadékot. Ehhez szűrd le, a két tenyered között tartva óvatos, de erőteljes mozdulatokkal nyomkodd meg, majd tekerd többrétegű papírtörlőbe vagy konyharuhába, és helyezz valamilyen lapos nehezéket rá. Hagyd így legalább 15 percig.

A pácolás tartson legalább 1 óráig, hiszen a megfelelő ízhez elengedhetetlen, hogy a fűszerek átjárják a tofu belsejét is. De ha belefér az idődbe, akkor akár egész éjszaka is állhat a folyadékban.

Tofunuggets

Tofu nuggets vegan

Hozzávalók 3 személyre

A páchoz:

  • 1 ek szójaszósz vagy tamari
  • 1 ek csípős szósz
  • 2 tk olívaolaj

Az összeállításhoz:

  • 300 g kemény tofu
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk fokhagyma-granulátum
  • 0.5 tk bors
  • 0.5 tk őrölt zsálya
  • 1 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 0.5 tk rozmaring
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • tetszőleges mártogatós a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Szűrjük le a tofut, és préseljük ki a bevezetőben leírt módon. 

A páchoz egy közepes tálban keverjük össze a hozzávalókat.

Kézzel csipkedjünk a tofuból 2,5-3 cm-es, falatkányi darabokat, és forgassuk bele a pácba. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk marinálódni minél több ideig, de legalább egy órát.

Készítsük el a fűszerbundát: egy másik tálban keverjük össze a fűszereket, a sörélesztőt és az 1 evőkanál kukoricakeményítőt. 

Adjuk a keverékhez a tofudarabokat, és forgassuk bele, hogy mindenhol befedjék a fűszerek. Ha a tofu túl nedves, adjunk még hozzá kukoricakeményítőt – egyszerre csak 1 teáskanálnyit.

Helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, másfél centis távolságokat hagyva közöttük. 

Süssük 200 fokon 20-25 percig, vagy tetszés szerint tovább, ha ropogósabbra szeretnénk.

Tipp: ha extra roppanós nuggetseket szeretnél, akkor a kukoricakeményítő helyett használj negyed- vagy harmadbögrényi kenyérmorzsát. De ha az ínyenc opciót választanád, akkor kókuszreszeléket vagy -forgácsot is keverhetsz a fűszerek közé.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon