Isteni zöldséges, tojásos curry - Laktat és büntetlenül eheted
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
10 békebeli finomság a nagyi füzetéből: van, ami sosem megy ki a divatból
Ropogós
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Krémes krumplipüré sült fokhagymával: csak úgy eteti magát
Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk
Tejszínes darált hússal töltött karalábé: ilyen finomat még nem ettél
Hogyan fűszerezzünk só nélkül? Mutatunk néhány szuper alternatívát
A főzelékek és a csípősebb ízek szeretete vezetett az indiai curry megismeréséhez, hiszen ez az étel valahol a kettő között van félúton.
A curry a levesnél sűrűbb, fűszeres, sok zöldséggel készülő indiai étel. Attól függően, hogy milyen alapanyagokkal készítjük, színe az élénk sárgától a barnáig terjed. Az illata semmi mással nem téveszthető össze, fűszeres, amelyet a kurkumának köszönhet. Lehet édeskés vagy csípős.
Ennek a currynek a különlegességét a tojás adja, de nem akárhogy: az előfőzött tojás úgy pirul meg a fűszeres szószban, hogy a belseje is átveszi az intenzív ízeket.
Tojásos curry
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál chilipor
- 1 kávéskanál koriander
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 szem kardamon
- 2 szem szegfűszeg
- 2 fej hagyma
- 1 darab 2 cm-es gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál garam masala
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 darab paradicsomkonzerv
- 200 milliliter víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- díszítéshez koriander (friss)
Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre, hámozzuk meg. Egy villával szurkáljuk meg őket.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, szórjuk bele a chilipor felét, a koriandert, a kurkuma felét és a sót. Tegyük rá a tojásokat, keverjük meg, süssük, amíg a tojások picit megpirulnak, de a fűszerek még nem égnek le.
A hagymát vágjuk apróra, a gyömbért reszeljük le, a fokhagymát is vágjuk apróra.
Tegyük félre ezt a serpenyőt, vegyünk elő egy másikat. Tegyünk bele szegfűszeget, kardamomot, egy kis fahéjat, majd a hagymát, és dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, keverjük meg, pirítsunk rajta egyet. Fűszerezzük tovább római köménnyel, garam masalával, kurkumával és chilivel. Egy kevés vízzel öntsük fel, majd borítsuk bele a paradicsomkonzervet. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk, öntsük fel a maradék vízzel. A végén tegyük bele a tojásokat és szórjuk meg friss korianderrel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!