Selymes tojáslikőr házilag: így lesz a legfinomabb

tojas-likor
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bátran állj neki ennek a receptnek, nagyon krémes és isteni lesz a végeredmény, a bolti verziók a nyomába sem érhetnek!

Ha valami igazán ütős húsvéti vendégvárón töröd a fejed, ne keress tovább, a házi tojáslikőrnél nem találsz jobbat! Nem nehéz az elkészítése, minimális vele a munka, és garantáltan szeretni fogja mindenki. Akár még mentes verzióban is összedobhatod a gyerekeknek, ebben az esetben szimplán ne keverd bele az alkoholt a végén.

A likőrnél egyetlen dologra kell figyelni, méghozzá a hőkiegyenlítésre: mivel a tojás könnyedén kicsapódhat a forró tejtől, azt mindig apránként, folyamatos kevergetés mellett add hozzá, így szép lassan melegszik fel, nem hirtelen, biztosan nem lesz belőle rántotta. 

Ha esetleg nincs otthon rum, brandyt, whiskyt vagy vodkát is keverhetsz bele. A kész likőr hűtőben kb. 5 napig áll el.

Tojáslikőr házilag

tojas-likor2

Hozzávalók 12 decihez

  • 5 dl tej
  • 250 ml habtejszín
  • 0.5 tk szerecsendió
  • 0.5 tk fahéj
  • 6 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 250 ml rum
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis lábasban keverjük össze a tejet, a habtejszínt, a szerecsendiót és a fahéjat. Kezdjük el melegíteni alacsony lángon, míg gyöngyözni nem kezd.

Közben egy hőálló tálban keverjük simára a tojássárgákat és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá fél merőkanálnyi forró tejet, keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá egy újabb adag forró tejet, keverjük el, és ezt addig ismételjük, míg az összes tej felét el nem kevertük benne.

Ekkor öntsük vissza a tojásos-tejes keveréket a maradék forró tejhez, majd addig főzzük, míg picit sűrűsödik, eléri a 70 fokot.

Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliakivonatot és a rumot.

Várjuk meg, míg kihűl, majd hűtőben, légmentesen lezárva tároljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük