Mutatjuk, hogy lesz tökéletes a pizzatészta: érdemes keverni a liszteket

5
Nyomtatás
ptcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igazi olasz pizzát otthon is készíthetsz, érdemes időt szánni a tésztadagasztásra, fenomenális élményben lesz részed.

Lehet vékony vagy vastag tésztájú, a jó pizza alapja levegős és puha, harapásnál kellemesen roppan az alja. Hogy igazán tökéletes tésztát készíts, az első és legfontosabb, hogy a kapkodást felejtsd el! A tésztát alaposan ki kell dolgozni, és a kelesztési időt is be kell tartani. Az alapanyagokból törekedj a kiváló minőségre.

A tészta megalkotásánál aranyszabály, hogy pizzalisztből készüljön, amit ma már könnyen be lehet szerezni nagyobb boltok kínálatából. Az olaszok nagyon érzékenyek a liszt minőségére, ők a dupla nullását javasolják, amelynek magas a sikértartalma. Fontos, hogy a készítés során arra is ügyelj, hogy a liszt szobahőmérsékletű legyen, illetve szitáld át, mert úgy sokkal finomabb textúrája lesz.

Ha szeretnéd, hogy a pizzatésztád kívülről kellemesen roppanjon, akkor keverj a pizzaliszthez réteslisztet, és a nyújtásnál is ezt szórj az alap alá. Persze a ropogós textúra érdekében a sütésnél is ügyeskedni kell, 250 fokosra állított sütőben 8-10 perc alatt készül el a pizza.

Tökéletes pizzatészta

ptct

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 30 dkg kenyér- vagy pizzaliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 bögre (2,5 dl) víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csomag (14 g) instant élesztő
  • 1 evőkanálnyi finomliszt
  • 1 dl olaj
  • finomliszt szükség szerint
  • rétesliszt a tészta alá
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket (kenyér és rétes) szitáljuk keverőtálba, és a sóval forgassuk egybe.

A langyos vízbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, a tetejére szórjunk lisztet (1 evőkanálnyi finomliszt), majd tegyük meleg helyre, és letakarva várjuk meg, míg felfut (10-15 perc).

A felfutott liszthez adjuk hozzá az olajat, utána öntsük a lisztes keverékhez, és dagasszunk ruganyos tésztát (8-10 perc).

A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.

A megkelt tésztát gyúrjuk át enyhén lisztezett (finomliszt) felületen, akár 2-3 cipóra is oszthatjuk, és letakarva érdemes még pihentetni nyújtás előtt 15-30 percet.

Szórjunk kevés (1-2 maréknyi) réteslisztet a dolgozófelületre, és ezen nyújtsuk ki a tésztát ízlés szerint, majd jöhet a feltét és a sütés.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon