
A tökéletes sült krumpli tudományos alapokon nyugszik
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Könnyű, mégis kiadós nyári tésztasaláta: gyorsan kész van

Menta: a növény, ami túléli a kezdő balkonkertészeket is

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival
A legkedvesebb amerikai bloggerem Kenji Lopez, aki a Food Lab című rovatot írja a Serious Eats magazinban. Minden étel receptjét úgy kísérletezi ki, mintha laborban dolgozna, az eredményei viszont ennek megfelelően pontosak is.
Mindent ezerszer megfőz, néhány fok változtatással újra megsüti ugyanazt, vagy éppen a méreten módosít néhány milliméterrel, hogy megtalálja a tökéletes receptet. Tőle tanultam a legjobb sült krumplihoz vezető módszert is. A legjobb krumpli, amit életemben csináltam, biztosan ez alapján készül, de én itt-ott egyszerűsítettem a folyamatot.
A három legfontosabb lépést viszont megtartottam, ezek a következők: a krumplit mindenekelőtt elő kell főzni. Másodszor: valamilyen natúr vagy fűszerezett zsiradékba forgatni. Harmadszor pedig a sütőben megsütni.
Ezzel a módszerrel a sült krumpli kívül ropogós, ízes réteget kap, míg belül omlós, puha lesz.
Nem csak az ünnepekre, minden alkalomra kell mindenkinek egy jó sült krumpli recept, enélkül nem lehet élni.
Ropogós sütőben sült krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab krumpli
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál kacsazsír/libazsír/olaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors