
A tökéletes sült krumpli tudományos alapokon nyugszik
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent

Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús
A legkedvesebb amerikai bloggerem Kenji Lopez, aki a Food Lab című rovatot írja a Serious Eats magazinban. Minden étel receptjét úgy kísérletezi ki, mintha laborban dolgozna, az eredményei viszont ennek megfelelően pontosak is.
Mindent ezerszer megfőz, néhány fok változtatással újra megsüti ugyanazt, vagy éppen a méreten módosít néhány milliméterrel, hogy megtalálja a tökéletes receptet. Tőle tanultam a legjobb sült krumplihoz vezető módszert is. A legjobb krumpli, amit életemben csináltam, biztosan ez alapján készül, de én itt-ott egyszerűsítettem a folyamatot.
A három legfontosabb lépést viszont megtartottam, ezek a következők: a krumplit mindenekelőtt elő kell főzni. Másodszor: valamilyen natúr vagy fűszerezett zsiradékba forgatni. Harmadszor pedig a sütőben megsütni.
Ezzel a módszerrel a sült krumpli kívül ropogós, ízes réteget kap, míg belül omlós, puha lesz.
Nem csak az ünnepekre, minden alkalomra kell mindenkinek egy jó sült krumpli recept, enélkül nem lehet élni.
Ropogós sütőben sült krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab krumpli
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál kacsazsír/libazsír/olaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors