A bejglitől a diótortáig: a 8 legfinomabb karácsonyi sütemény
Édesítsd meg az ünnepet finomabbnál finomabb sütikkel! Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket, mindegyikkel biztos a siker.
Többféle töltelékkel és töltelék nélkül is készülhet, hiszen a darált diót vagy akár a mandulát a tésztába is belegyúrhatod.
Most a töltelékkel készült variációt hoztam el, amely alig időigényesebb, mint a töltetlen társa, és ha a gazdag töltelékek rajongója vagy, akkor ez lesz számodra az igazi. A tölteléket tovább dúsíthatod mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de anélkül is kapós lesz, annyira porhanyós és illatos. A sütit tisztán növényi alapanyagokból is elkészítheted, ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a vajat margarinra, a tejet pedig valamilyen növényi italra cseréled.
A receptben megadott alapanyag-mennyiség a kiflik méretétől függően 30-35 darabra elegendő.
A kifli tésztájához a lisztet keverjük össze a többi száraz hozzávalóval, majd morzsoljuk el benne a vajat vagy a margarint.
Adjuk hozzá a tejet és a vaníliakivonatot, és gyúrjunk belőle puha, sima tésztát. Takarjuk le, és gyúródeszkán egy órát pihentessük.
A diós töltelékhez a vizet és a cukrot forraljuk össze, majd 10 perc alatt főzzünk szirupot belőlük. Adjuk hozzá a diót, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, alaposan keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.
Ha nagyon folyékony a töltelék, akkor kevés zsemlemorzsával vagy zabpehelyliszttel sűríthetjük.
A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, fánkszaggatóval vagy egy pohár szájával vágjunk belőle köröket, és mindegyikre kanalazzunk 1 teáskanálnyi diót.
A köröket hajtsuk félbe, a hajtások mentén kissé nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben, és formázzunk kifliket belőlük.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
A kifliket 10 percig hagyjuk hűlni, majd forgassuk porcukorba.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu