Bársonyos szárzellerkrémleves: felmelegít a hideg estéken
A sokoldalú, illatos szárzeller ezúttal egy krémleveshez adja a nevét. Felejtsd el a zacskós leveseket, mert a friss zellerrel készült fogás ízét semmi sem múlja felül!
Nincs is finomabb, mint a hideg téli estéken egy forró krémlevest bekanalazni! Bár a szezonális zöldségek most igen karcsú kínálattal bírnak, szerencsére krumplit minden évszakban tudsz vásárolni.
Éppen ezért, most egy krémes burgonyalevest mutatunk, amit egy kis tormával is megspékelünk. Az enyhén csípős ízzel kombinált krémlevest nemcsak könnyű elkészíteni, de tejmentes és hihetetlenül finom is, így a siker garantált.
A krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A hagymát tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel kisebb kockákra. A fokhagymát is tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel. A zellerszárat is öblítsük le, majd kockázzuk fel.
Egy nagy edényben, közepes lángon, olvasszuk fel a vajalternatívát. Adjuk hozzá a felaprított hagymákat, és kb. 5 percig pirítsuk. Ezután mehet rá a kakukkfű és a zeller is. Újabb 5 percig dinszteljük a zöldségeket. Ezt követően adjuk hozzá a felkockázott krumplit. Ezután szitáljuk rá a lisztet, és alaposan keverjük el.
Adjuk hozzá az alaplevet, majd keverjük össze az egészet, és fedő alatt, közepes lángon főzzük kb. 20-25 percig, időnként megkeverve.
Ha a krumpli már megpuhult, vegyünk ki a levesből egy csészényit, és tegyük félre.
Adjuk hozzá a lábashoz a növényi italt, és keverjük össze. Ezután turmixoljuk le az egészet szép krémesre.
A végén tegyük vissza a korábban félretett krumplit a levesbe, majd adjuk hozzá a kész tormát, és ezzel is keverjük össze a levest. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd tartsuk melegen tálalásig.
Tálalásnál hintsük meg frissen aprított petrezselyemmel és ropogós krutonnal.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu