Foszlós tésztájú török pizza: gazdag, fűszeres darált hús a tölteléke
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A török pizza (pide) vékonyra nyújtott, ovális alakú tészta, amelyre fűszeres, darált húsos tölteléket szoktak pakolni.
Nem igazán érdemes összehasonlítani az olasz pizzával, bár mind a két tésztás étel nagyon finom, nem egyformák. A csónak alakú török pizzára nem szokás sajtot tenni, helyette darált húsból készült bőséges töltelékkel szokták megkenni. A pide nagy előnye, hogy hidegen is finom - egyszerű, mégis laktató.
A töltelék fűszerezését érdemes ízlés szerint alakítani, ha szereted a csípőset, akkor zöld hegyes-erős paprikát bátran kockázhatsz a fokhagyma mellé. Bár a törökök leggyakrabban bárányhúst vagy birkát készítenek, nyugodtan összedobhatod pulyka- vagy csirkehúsból is a tölteléket.
Ha másfajta pizzakülönlegeségre vágysz, készítsd el a szicíliai pizzát, amely a focacciához hasonlóan vastag tésztájú, ha pedig éppen fogyókúrázol, készíts szénhidrátmentes padlizsánpizzát.
Török pizza
Hozzávalók 10 darabhoz
A tészta:
- 2 dekagramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 deciliter tej
- 50 dekagramm liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 darab tojásfehérje
- 1 deciliter víz
Töltelék:
- 15 dekagramm hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 50 dekagramm darált hús
- 2 darab tojássárgája (kenéshez)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 deciliter sűrített paradicsom
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut.
A lisztet a sóval összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt, a tojásfehérjét, olajat és a langyos vizet is hozzáöntjük. A tésztát alaposan kidolgozzuk, hogy szép hólyagos legyen. A kész tésztát letakarva, meleg helyen 1-2 órát pihentetjük, majd újra átgyúrjuk és ismét 1 órát pihentetjük. A tésztát kisebb cipókra osztjuk, az adagokat enyhén lisztezett deszkára tesszük, addig pihentetjük, míg a feltétet elkészítjük.
Töltelék:
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, a húsát feldaraboljuk.
Az előkészített zöldségeket (hagyma, fokhagyma, paradicsom) edénybe tesszük, felöntjük a sűrített paradicsommal és körülbelül 15-20 perc alatt összefőzzük. Ezután a darált húst és a finomra vágott petrezselymet is hozzákeverjük, 30-40 perc alatt lassan összefőzzük.
A tésztacipókat enyhén lisztezett deszkán ovális formára nyújtjuk, a töltelékből kanalazzunk rá úgy, hogy a szélén 1-2 centimétert szabadon hagyunk. A széleket körben behajtogatjuk, a tészta szélét megkenjük a felvert tojássárgájával. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Getty Images