Tartalmas, francia lecsós rizottó: így lesz igazán krémes
Elképesztően laktató és finom ez a zöldséges rizottó, valódi ízbomba, amit csak szeretni lehet.
A török konyha tojásos lecsója, a menemen, nem sokban különbözik az általunk ismert recepttől, mégis más ételt tehetsz az asztalra. Egyrészt a paprika és a paradicsom aránya is teljesen más, másrészt – a legtöbb változatban – oregánó is ízesíti az alapot.
A menemen általában zöld paprikából készül, ebből az egyszerűség kedvéért használj kaliforniait, de akár csípőset is választhatsz, ha kedveled a tüzes ízeket.
Egy másik fontos eleme a török receptnek az Aleppo paprika, ezt az enyhén csípős változatot tört chilipehellyel helyettesítheted.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A paprikát mossuk meg, szedjük ki a magházát, majd vágjuk kisebb kockákra. A paradicsomot öblítsük át, kockázzuk össze.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát és a paprikát. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd 5-6 percig dinszteljük, míg nagyjából megpuhulnak.
Adjuk hozzá a paradicsomot és a sűrített paradicsomot, majd fűszerezzük az oregánóval és a chilipehellyel. További 5-6 percig dinszteljük, míg a paradicsom összeesik.
Közben a tojásokat verjük fel egy tálban, enyhén sózzuk, borsozzuk.
A paradicsomos-paprikás alapot toljuk a serpenyő egyik felébe, a másik felébe pedig öntsük oda a tojást. Alacsony lángon süssük a tojást, majd mikor már kezd megszilárdulni, de még jó krémes, keverjük egybe a paradicsomos alappal. Kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk, majd vegyük is le a tűzről.
Friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu