Tartalmas, francia lecsós rizottó: így lesz igazán krémes

2
Nyomtatás
lecsos-rizotto
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Elképesztően laktató és finom ez a zöldséges rizottó, valódi ízbomba, amit csak szeretni lehet.

Ha szereted a ratatouille-t, és a rizottót sem veted meg, imádni fogod ezt a különleges receptet. A krémes rizottóban ugyanis a francia lecsó ízei dominálnak, mint a hagyma, paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán. 

A ratatouille hozzávalói mellől természetesen a rizottó kötelező elemei sem hiányozhatnak, mint a parmezán vagy a fehérbor, ezektől lesz igazán karakteres az étel. Fontos, hogy rizottórizzsel dolgozz, azzal lesz krémes az állaga, sima hosszú szemű rizsből neki se állj.

Igaz, a rizottókészítéshez kell egy kis türelem, de ha bevállalod, hogy apránként adagolod az alaplevet, és néha megkevered az ételt, egészen fantasztikus, éttermi szintű fogás születik.

Francia lecsós rizottó

lecsos-rizotto2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 250 g csiperkegomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 300 g rizottórizs
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 120 ml fehérbor
  • 1.25 liter alaplé
  • 2 tk oregánó
  • 40 g parmezán
  • 3 ek tejföl
  • 2 tk bazsalikomos pesztó
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A padlizsánt mossuk meg, vágjuk kockákra, a cukkinit hosszában félbe, majd szeletekre. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze.

Öntsünk 1-2 ek. olajat egy nagy, széles serpenyőbe, majd dobjuk rá a zöldségeket (kivéve a fokhagymát). Alacsony lángon, időközönként megkeverve dinszteljük őket, míg megpuhulnak és a kiengedett folyadék elpárolog alóluk. (Kb. fél óra.) Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, majd kapcsoljuk le a lángot. 

Közben álljunk neki a rizottónak: egy másik serpenyőbe öntsünk 1 ek. olajat, majd dobjuk rá a rizottórizst, pirítsuk 1 percig.

Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a fehérbort, majd addig főzzük így, míg a bor elpárolog. Ekkor szórjuk rá az oregánót, majd kezdjük el hozzáaadni az alaplét, mindig 1 merőkanálnyit. Mikor magába szívta, akkor adjuk hozzá a következőt, és ezt addig ismételjük, míg a rizs teljesen meg nem puhul.

Ekkor keverjük bele a parmezánt, a tejfölt, a pesztót, a sült zöldségeket, sózzuk, borsozzuk.

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon