![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A mézédes kalóriabomba - A torrone tényleg abbahagyhatatlan
![torrone cover](https://kep.index.hu/1/0/3117/31178/311785/31178583_2394045_a35d0ca5567bc463428439b69a3b36c8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sajnos ismét megismertem egy édességet, amit nem tudok abbahagyni, megkóstoltam a torronét és elvesztem.
Gyerekkoromban imádtam a törökmézet, még az sem szegte kedvemet, hogy az elfogyasztása gyakorlatilag abból állt, hogy a fogaim közül kellett kipiszkálnom minden falatot, mert úgy beleragadt. Azóta is megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek minden ragacsos édesség iránt. Decemberben az egyik barátom Olaszorszából hozott egy másik mintapéldányt, torronét, és amikor megkóstoltam, és ahogy az első falat a fogam közé ragadt, elő is jöttek a gyerekkori emlékek.
Ez az édesség Olaszországban egész évben kapható, de karácsony előtt van belőle igazán sok a polcokon. A torrone eredete nem tisztázott, vannak, akik szerint a Közel-Keletről, mások szerint a Római Birodalomból származik. A tojásfehérje-alapot régiónként különféle olajos magvakkal dúsítják. Ebbe a változatba mindegyikből került.
Torrone
![torrone recept](https://kep.index.hu/1/0/3117/31178/311786/31178637_ef518369ecf2cbaeaa1b2d37cd06c724_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm mogyoró
- 80 gramm pisztácia
- 30 gramm mandula (hámozott)
- 60 gramm akácméz
- 160 gramm cukor
- 2 darab tojásfehérje
- 2 darab ostyalap
- 1 csipet só
- 50 milliliter víz
Elkészítés:
A készítésnél ügyelni kell arra, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek. A tojásfehérjéket tegyük egy edénybe, és egy csipet sóval verjük kemény habbá. A cukrot egy kevés vízzel forraljuk fel 110 fokosra. (Fontos, hogy használjunk hőmérőt.) Egy másik lábasban forraljuk fel a mézet. Keverjük a habot, a cukrot és a mézet addig, amíg krémes, fényes sűrű masszát nem kapunk.
A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A magokat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, pörköljük meg őket. Ha kész vannak, keverjük hozzá őket a krémhez.
Egy tepsit olajozzunk meg, fektessük rá az ostyalapokat, öntsük rá a krémet, szépen egyengessük el. Ha kihűltek, pihentessük hűtőben néhány órát.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!