A mézédes kalóriabomba - A torrone tényleg abbahagyhatatlan

torrone cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajnos ismét megismertem egy édességet, amit nem tudok abbahagyni, megkóstoltam a torronét és elvesztem.

Gyerekkoromban imádtam a törökmézet, még az sem szegte kedvemet, hogy az elfogyasztása gyakorlatilag abból állt, hogy a fogaim közül kellett kipiszkálnom minden falatot, mert úgy beleragadt. Azóta is megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek minden ragacsos édesség iránt. Decemberben az egyik barátom Olaszorszából hozott egy másik mintapéldányt, torronét, és amikor megkóstoltam, és ahogy az első falat a fogam közé ragadt, elő is jöttek a gyerekkori emlékek.

Ez az édesség Olaszországban egész évben kapható, de karácsony előtt van belőle igazán sok a polcokon. A torrone eredete nem tisztázott, vannak, akik szerint a Közel-Keletről, mások szerint a Római Birodalomból származik. A tojásfehérje-alapot régiónként különféle olajos magvakkal dúsítják. Ebbe a változatba mindegyikből került. 

Torrone

torrone recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm mogyoró
  • 80 gramm pisztácia
  • 30 gramm mandula (hámozott)
  • 60 gramm akácméz
  • 160 gramm cukor
  • 2 darab tojásfehérje
  • 2 darab ostyalap
  • 1 csipet
  • 50 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A készítésnél ügyelni kell arra, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek. A tojásfehérjéket tegyük egy edénybe, és egy csipet sóval verjük kemény habbá. A cukrot egy kevés vízzel forraljuk fel 110 fokosra. (Fontos, hogy használjunk hőmérőt.) Egy másik lábasban forraljuk fel a mézet. Keverjük a habot, a cukrot és a mézet addig, amíg krémes, fényes sűrű masszát nem kapunk. 

A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A magokat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, pörköljük meg őket. Ha kész vannak, keverjük hozzá őket a krémhez. 

Egy tepsit olajozzunk meg, fektessük rá az ostyalapokat, öntsük rá a krémet, szépen egyengessük el. Ha kihűltek, pihentessük hűtőben néhány órát. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük