
Diétás, villámgyors tortillapizza - Vacsora 15 perc alatt
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pár perces, krémes tiramisugolyó: 4 hozzávalóból készül
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
A pizza, mint az olaszok egyik ínycsiklandó nemzeti eledele, nem csak a csizmában kapható: már a legapróbb sarki vegyesbolt hűtőpultjában is találunk legalább háromféle ízesítésű korongot.
Árban szintén felettébb kedvező, nem csak a mirelit, de a pizzarendelés is, ráadásul rekordgyorsasággal az asztalodon lehet a gőzölgő finomság - néhány perc késésért pedig gyakran üdítővel vagy desszerttel kárpótolnak.
Összefoglalva: nem csoda hát, hogy évente több mint ötmilliárd pizza fogy világszerte, és ebben még nincsenek benne a fent említett csemegepultból vadászott olaszos ízvilágú finomságok.
Az eredeti nápolyi pizza
A pizza az 1700-as évek végén indult hódító útjára egy nápolyi kis étteremből. Azóta az olasz városokon kívül - a szóbeszéd szerint - Argentínában készítik a legautentikusabb pizzát, de tulajdonképpen a világon bárhol ehetünk az eredetire hajazó fogásból, akár Magyarországon is. A hagyományos itáliai pizza különlegessége, hogy tésztája vékony és nincs rátornyozva több rétegnyi feltét: a kevesebb több alapon a minőségi paradicsomszószon, a fűszereken és a sajton kívül semmiféle brokkoli, főtt tojás vagy fél disznó nincs a pizzára pakolva.
Hogyan legyen diétás?
A fogyókúrázok amúgy is tisztában vannak vele, hogy a sok zsíros sajt és húsos feltét árt a diétának, ezért a vékony, szénhidrátcsökkentett pizzájukra a sajton kívül legfeljebb csirkemellet kérnek. Azonban, mivel nem tudunk ott lenni az elkészítésnél, nem láthatjuk, milyen hozzávalókból sütik meg a diétásnak gondolt vacsoránkat. A sajt zsírosságától kezdve a paradicsompürén át addig, hogy mennyi olajban sütik ki a húst, könnyen lehet, hogy tudtunkon kívül elszállunk a kalóriákkal. De nem akkor, ha magunknak készítjük!
Pizza 10 perc alatt?
A pizzatészta kelesztése és nyújtása sokáig riasztó tényező volt számomra is, de létezik egy varázslatos alapanyag, amit - ha nem rendeltetésszerűen használunk - fenomenálisan felgyorsítja és leegyszerűsíti a pizzasütés folyamatát. Ez pedig nem más, mint a tortillalap. Nem csalás, nem ámítás, ez a pizza tényleg gyorsabb a leggyorsabb futárnál is - a várakozáson felül pénzt is spórolsz, ráadásul nem fogsz minden egyes robogó hangra az ablakra tapadni, hogy vajon az a gőzölgő csomagtartó a te lakomádat rejti-e.
Hawaii tortillapizza

Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 darab tortillalap
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 marék reszelt sajt
- 3 darab ananászkarika
- 30 gramm sonka
- 1 csipet oregánó
- 1 csipet bazsalikom
- 1 csipet só
Elkészítés:
A paradicsompürét ízesítsük egy kevés oregánóval, bazsalikommal és sóval, hogy meglegyen az igazi olasz életérzés.
A hagyományos pizzától eltérően, a tortillapizzához nem kell elősütni az alapot: egyszerűen pakoljuk a hozzávalókat a lap tetejére, a pürét, a feltétet, majd a sajtot, és 10 perc alatt süssük készre közepes hőfokon.
Érdemes az utolsó néhány percben grillfokozaton sütni, hogy egy picit megpiruljon a sajt.
Egészséges verzióhoz teljes kiőrlésű lapot, és hozzáadott cukortól mentes paradicsomszószt használjunk zsírszegény sajttal megpakolva - így is ínycsiklandó és laktató, pláne, ha tálalunk mellé egy finom salátát.
Fotó: Getty Images