![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Gazdag leves fodros kelből: tartalmas fogás fehérbabbal
Ez az olasz zöldségleves biztosan nem okoz csalódást: a friss zöldségek mellé fehérbab is kerül, így krutonnal vagy pirítóssal egytálételnek is beillik.
A zuppa toscana, vagyis a toszkán leves nagyon tartalmas, gazdag és sűrű, tele van minden jóval, kezdve a hústól a krumplin át a kelkáposztáig. Olyan laktató, hogy főételként is megállja a helyét, főleg akkor, ha egy szelet pirítóst is kínálsz mellé.
Bár eredetileg olasz kolbásszal készül a recept, ezt jó fűszeres darált hússal lehet helyettesíteni, alább mutatjuk is a receptjét. Ahogy a hús lepirul, és belefőnek az ízei a levesbe, valódi ízbomba lesz, nem lehet majd abbahagyni az evését.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, tegyük hideg vízbe. A kelkáposztát mossuk át, vágjuk kisebb csíkokra.
Forrósítsunk egy lábasban 1-2 ek. olajat, majd dobjuk rá a darált húst és az összes fűszert. Süssük addig, míg a hús barna színt nem kap, majd szedjük egy tányérra.
Ha szükséges, pótoljuk az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, dinszteljük pár percig, míg áttetsző lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc múlva a krumplit és a darált húst, keverjük egybe, majd öntsük fel a vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot, és főzzük 15-20 percig, míg a krumpli megpuhul. Adjuk hozzá a kelkáposztát is, főzzük azzal is 5 percig.
Amíg fő a leves, süssük ropogósra a baconszeleteket.
A leveshez adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk egybe, és sózzuk, borsozzuk még ízlés szerint. Az apróra tört bacondarabokkal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu