Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg

3
Nyomtatás
toszkan-leves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tartalmas, ízekben gazdag és nagyon krémes a toszkán leves, amelynek a kelkáposzta, a krumpli és a darált hús a lelke.

A zuppa toscana, vagyis a toszkán leves nagyon tartalmas, gazdag és sűrű, tele van minden jóval, kezdve a hústól a krumplin át a kelkáposztáig. Olyan laktató, hogy főételként is megállja a helyét, főleg akkor, ha egy szelet pirítóst is kínálsz mellé.

Bár eredetileg olasz kolbásszal készül a recept, ezt jó fűszeres darált hússal lehet helyettesíteni, alább mutatjuk is a receptjét. Ahogy a hús lepirul, és belefőnek az ízei a levesbe, valódi ízbomba lesz, nem lehet majd abbahagyni az evését.

Toszkán kelkáposztaleves

toszkan-leves2

Hozzávalók 8 adaghoz

A húshoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 tk. őrölt petrezselyem
  • 1 tk. pirospaprika
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. oregánó
  • 0.5 tk. édeskömény
  • 0.5 tk. fokhagymapor
  • 0.25 tk. rozmaring
  • 0.25 tk. kakukkfű
  • 0.25 tk. bors
  • a sütéshez olaj

A leveshez:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 750 g krumpli
  • 1.5 liter alaplé vagy víz
  • 200 g kelkáposzta
  • 250 ml tejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • 6 szelet bacon
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, tegyük hideg vízbe. A kelkáposztát mossuk át, vágjuk kisebb csíkokra.

Forrósítsunk egy lábasban 1-2 ek. olajat, majd dobjuk rá a darált húst és az összes fűszert. Süssük addig, míg a hús barna színt nem kap, majd szedjük egy tányérra.

Ha szükséges, pótoljuk az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, dinszteljük pár percig, míg áttetsző lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc múlva a krumplit és a darált húst, keverjük egybe, majd öntsük fel a vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk.

Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot, és főzzük 15-20 percig, míg a krumpli megpuhul. Adjuk hozzá a kelkáposztát is, főzzük azzal is 5 percig.

Amíg fő a leves, süssük ropogósra a baconszeleteket.

A leveshez adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk egybe, és sózzuk, borsozzuk még ízlés szerint. Az apróra tört bacondarabokkal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon