Gazdag leves fodros kelből: tartalmas fogás fehérbabbal
Ez az olasz zöldségleves biztosan nem okoz csalódást: a friss zöldségek mellé fehérbab is kerül, így krutonnal vagy pirítóssal egytálételnek is beillik.
A Toszkánából származó étel, a ribollita egy igazán gazdag és laktató fogás, hiszen a sokféle zöldség – répa, szárzeller és fodros kel – mellett fehérbabot is tartalmaz.
Érdekessége, hogy régen maradékmentésre használták, hiszen az elkészült ételbe a megmaradt kenyeret is beleáztatták. Emiatt kenyérlevesnek vagy panádnak is nevezik. Ha így fogyasztod, akkor érdemes előbb a kenyeret megpirítani, hiszen gazdagabb lesz az étel ízvilága. Pirítós helyett pedig ezt a fűszeres házi krutont is választhatod.
Toszkán zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 közepes répa felkockázva
- 3 db zellerszár feldarabolva
- 1 ek friss rozmaring apróra vágva
- 1 tk friss kakukkfű apróra vágva
- 1 tk só
- 0.5 tk bors
- 1 l zöldségalaplé
- 2 db konzerves fehérbab (kb. 600 g leszűrve)
- 200 g fodros kel vagy kelkáposzta feldarabolva
- 2 ek friss citromlé
- 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
- prirítós, kruton a tálaláshoz
Elkészítés:
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk fél percig. Adjuk hozzá a répát, a zellert, a friss rozmaringot és kakukkfüvet, a sót, borsot és az alaplevet, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 8-10 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Adjuk hozzá a leszűrt fehérbabot és a fodros kelt, majd főzzük újabb 8-10 percig. Ízesítsük friss citromlével és bazsalikommal, majd hagyjuk néhány percig pihenni, hogy az ízek jól összeálljanak.
Pirítóssal vagy ezzel a fokhagymás házi krutonnal fogyasszuk.
-
2024-04-11 07:32:01
-
2024-03-23 07:50:02
-
2024-02-01 08:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!