Gazdag leves fodros kelből: tartalmas fogás fehérbabbal

Leves-fodros-kelbol-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az olasz zöldségleves biztosan nem okoz csalódást: a friss zöldségek mellé fehérbab is kerül, így krutonnal vagy pirítóssal egytálételnek is beillik.

A Toszkánából származó étel, a ribollita egy igazán gazdag és laktató fogás, hiszen a sokféle zöldség – répa, szárzeller és fodros kel – mellett fehérbabot is tartalmaz.

Érdekessége, hogy régen maradékmentésre használták, hiszen az elkészült ételbe a megmaradt kenyeret is beleáztatták. Emiatt kenyérlevesnek vagy panádnak is nevezik. Ha így fogyasztod, akkor érdemes előbb a kenyeret megpirítani, hiszen gazdagabb lesz az étel ízvilága. Pirítós helyett pedig ezt a fűszeres házi krutont is választhatod.

Toszkán zöldségleves

Leves-fodros-kelbol

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 közepes répa felkockázva
  • 3 db zellerszár feldarabolva
  • 1 ek friss rozmaring apróra vágva
  • 1 tk friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 db konzerves fehérbab (kb. 600 g leszűrve)
  • 200 g fodros kel vagy kelkáposzta feldarabolva
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • prirítós, kruton a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk fél percig. Adjuk hozzá a répát, a zellert, a friss rozmaringot és kakukkfüvet, a sót, borsot és az alaplevet, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 8-10 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Adjuk hozzá a leszűrt fehérbabot és a fodros kelt, majd főzzük újabb 8-10 percig. Ízesítsük friss citromlével és bazsalikommal, majd hagyjuk néhány percig pihenni, hogy az ízek jól összeálljanak.

Pirítóssal vagy ezzel a fokhagymás házi krutonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük