Őszi sütőtökös buci: egyszerű trükkel készül a sütőtökforma

Sutotokos-buci-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtökös receptek közül ezt a különleges formájú sütőtökös bucit se hagyd ki: egyszerű módszerrel alakíthatod ki a formáját.

Ezek a sütőtökös bucik nemcsak jól néznek ki, de nagyon finomak is. Ha csak egy utolsó kiegészítő hiányzik a halloweeni fogások közül, akkor ezzel a süteménnyel biztosan leveszed a vendégeket a lábukról. Egyszerűbben készülnek, mint gondolnád, hiszen mindössze egy sütéshez alkalmas madzagra van szükség – és persze a megfelelő technikára –, amivel összekötözöd, és már mehetnek is a sütőbe.

A kelt tésztás süteményt édesebben vagy sósabban is készítheted. A hozzávalók között az édesebb változathoz találsz hozzávalókat, de kevesebb cukorral akár sós ételekhez, mártogatós mellé vagy éppen hamburgerhez is felhasználhatod.

Sütőtökös buci

Sutotokos-buci

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 120 ml meleg, de nem forró víz
  • 1 ek cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 450 g finomliszt
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 200 g sütőtökpüré
  • 50 g növényi joghurt (kb. 3 ek.)
  • 50 ml növényi olaj
  • 3 ek növényi ital
  • 2 csipet kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük el a cukrot a meleg vízben, és morzsoljuk bele az élesztőt. 5-10 percre tegyük meleg helyre, és várjuk ki, amíg felfut.

Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a fűszereket, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a sütőtökpürét, a joghurtot és az olajat.

Keverjük össze, majd dagasszuk 8-10 percig. Akkor jó, ha a tészta sima felületű és ruganyos. Takarjuk le a tálat konyharuhával, és meleg helyen pihentessük 1 órát. Ezalatt a tészta a kétszeresére emelkedik.

Ha letelt az idő, osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, és mindegyikből formázzunk labdákat. Lazán kötözzük össze őket egy süthető madzaggal úgy, hogy a sütőtökhöz hasonló cikkek alakuljanak ki a tésztából. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, elegendő helyet hagyva közöttük, majd takarjuk le, és újabb 30 percig pihentessük.

Kenjük be őket a kurkumával elkevert növényi itallal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük őket 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna színűek nem lesznek. Kihűlés után mártogatós mellé vagy hamburgerként fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon