Különleges fánk New Orleansból: a szögletes forma adja meg a varázsát

szogletes-fank
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csempéssz egy csipet francia bűbájt a karneváli szezonba: készítsd el az édesszájú francia királynő, Marie Antoinette ihlette fánkot, egyenesen New Orleansból!

New Orleans, történelmi jelentőségű kultúrája mellett, gasztronómiai értékei miatt is igen kedvelt úti cél. Itt van mindjárt a New Orleans-i fánk, amelyet a méltán híres Café du Monde-ban készítettek el először, és sütnek mind a mai napig.

Története persze sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen a sült tésztát már az ókori Rómában is ismerték, az olajban sütésre pedig már az i. e. 5. századi, ókori görögöknél is voltak utalások. Emellett a német berlinerrel is rokonságban áll, amitől mindössze a formája különbözteti meg. 

A francia, kelt tésztás beignet különlegessége ugyanis annak négyzetes alakjában rejlik.

Szögletes fánk

New Orleans-Style Beignets

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 350 ml meleg víz
  • 130 g cukor
  • 2.5 tk száraz élesztő
  • 2 db nagy tojás
  • 240 ml sűrített tej
  • 2.5 tk vaníliakivonat
  • 840 g kenyérliszt
  • 5 ek sótlan, puha vaj
  • 1.5 tk
  • 1 liter mogyoróolaj (sütéshez)
  • porcukor (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes méretű tálba öntsük bele a meleg vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd az élesztőt, és alaposan keverjük össze. 

Tegyük félre kb. 10-15 percre, amíg felfut az élesztő.

Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sűrített tejet. 

Adagoljuk hozzá a kenyérliszt felét, miközben kézi mixerrel, alacsony fokozaton folyamatosan keverjük. Ezután adjuk hozzá az élesztős keveréket is, de vigyázva, mert kifröcskölhet. 

Keverjük az egészet simára, majd adjuk hozzá a vajat és keverjük el benne azt is.

Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet, illetve a sót is. 

Addig keverjük a tésztát, amíg szép, sima nem lesz. 

A kész tésztát tegyük a hűtőbe fóliával letakarva, és pihentessük minimum 2, maximum 12 órán keresztül.

Ha a tészta szépen megkelt, készítsük el a fánkokat. 

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm-es vastagságúra. A kinyújtott tésztát vágjuk fel úgy, hogy 5x5 cm-es négyzeteket kapjunk. 

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a mogyoróolajat 180 fokra, majd egyesével, avagy kettesével, süssük ki benne a fánkokat. 

A fánkokat oldalanként kb. 1-1 percig süssük, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.

A kész fánkokat szedjük papírtörlővel bélelt tányérra, majd pár perc elteltével hintsük meg gazdagon porcukorral. 

Tálalásnál ízlés szerint kínálhatunk hozzá lekvárt is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük