Mutatós trüffelgolyó kakaóba forgatva – Mennyei finomság karácsonyra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mindössze öt hozzávalóra lesz szükséged a házi trüffelgolyóhoz, a finomság rumba áztatott meggyszemeket rejt.
Ha megkérdezném, melyik a legegyszerűbb sütés nélkül készült édesség, szerintem a legtöbben élből a kókuszgolyót mondanák - való igaz, olyan könnyen elkészíthető desszert, hogy még gyerekekre is rábízható a golyók gyártása. Én azonban egy másik édességet tartok a legkönnyebben összehozhatónak, a rumos meggyszemeket rejtő trüffelgolyót.
Az ízes gyümölcs lehet friss, mirelit vagy befőtt, a lényeg, hogy a meggy magozott legyen. A gyümölcshöz remekül illik a rum, 1-2 evőkanállal nyugodtan tehetsz rá, de ha meglódul a kezedben az üveg és többet öntesz belőle, az sem lesz probléma. A trüffelgolyók gyártásánál gyorsnak kell lenni, mert a csoki gyorsan megolvadhat. Tálalás előtt pár órára tedd hűtőbe a desszertet, hidegen kínáld.
Trüffelgolyó kakaóba forgatva
Hozzávalók 28 darabhoz
- 30 dekagramm étcsokoládé (60%-os)
- 2.5 deciliter 30%-os tejszín
- 28 szem kimagozott meggy
- 2 evőkanál rum
- kakaó a hempergetéshez
Elkészítés:
Az étcsokoládét vízgőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük bele a szobahőmérsékletű tejszínt. Miután egyneművé vált a csokoládémassza, hűtsük le.
A magozott meggyet - ami lehet mirelit vagy befőtt is - locsoljuk meg rummal.
A kihűlt masszából vegyünk ki egy kis darabot, tegyük a tenyerünkbe, lapítsuk ki, tegyünk bele egy szem meggyet, majd formázzunk belőle kis labdát. A gusztusos golyókat forgassuk kakaóporba vagy porcukorba.
Fotó: Getty Images