Lágy túrókrémmel töltött omlós pite a nagyi konyhájából

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Minden háziasszony tarsolyában ott van az az egy-két dobjuk össze típusú sütemény, ami egész egyszerűen szuper finom és megunhatatlan. Amit imád a család, ami minden alkalommal mosolyt csal az arcokra.

Az én Nagymamámnak is van ilyen. Nem is egy. De most csak egyet hozok, egy nagy klasszikust, a túróst. Ő mindig így szokta mondani: csináltam túróst. Semmi sincs ok nélkül, a túrósnak a neve és az elkészítése is egyszerű.

Az íze és az állaga tökéletes. A tésztája kellemesen lágy, harapható pitetészta. A töltelék könnyű, krémes, nem túl édes. Alkalomadtán egy kis kapor is kerül bele.

Kaporral, de anélkül is isteni

Most is akart bele rakni a Mama, de sajnos nem kapott se a piacon, se a maszeknál. Sajnáltam is kicsit a dolgot, mert szeretem nagyon a kapros verziót. Mindig is úgy voltam vele, hogy ez valami különös dolog, amolyan békebeli konyhai forradalom, hogy a finoman édeskés túrókrémbe kapor kerül. Szóval, ha valakinek van kedve, tegyen bele nyugodtan. Igazán különleges lesz úgy. 

Ha nem szimpatikus az ötlet, akkor sincs tragédia. A túrós magában is frenetikus, tényleg abbahagyhatatlan.

Nagyi túrósa

turos1.gif

Hozzávalók 8 adaghoz:

tészta

  • 500 gramm liszt
  • 150 gramm zsír
  • 140 gramm porcukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál őrölt vanília
  • 1 zacskó sütőpor
  • 2 deciliter tejföl

töltelék

  • 1 kilogramm túró - lágy
  • 1 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A  tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral kikeverjük. A lisztet, az őrölt vaníliát, a sütőport egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt és a cukros tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.

A túrót villával összetörjük, a vajjal, a tojássárgájával, a cukorral és a citrom héjával kikeverjük. Ízlés szerint apróra darabolt kaporral ízesítjük.

A tésztát két részre választjuk. A feleket téglalap alakúra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük, az egyik lapot belefektetjük. A lapot megkenjük a töltelékkel, majd beterítjük a másik lappal. A fedőlapot megszurkáljuk, egy egész felvert tojással lekenjük, a forró sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük