![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lágy túrókrémmel töltött omlós pite a nagyi konyhájából
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Minden háziasszony tarsolyában ott van az az egy-két dobjuk össze típusú sütemény, ami egész egyszerűen szuper finom és megunhatatlan. Amit imád a család, ami minden alkalommal mosolyt csal az arcokra.
Az én Nagymamámnak is van ilyen. Nem is egy. De most csak egyet hozok, egy nagy klasszikust, a túróst. Ő mindig így szokta mondani: csináltam túróst. Semmi sincs ok nélkül, a túrósnak a neve és az elkészítése is egyszerű.
Az íze és az állaga tökéletes. A tésztája kellemesen lágy, harapható pitetészta. A töltelék könnyű, krémes, nem túl édes. Alkalomadtán egy kis kapor is kerül bele.
Kaporral, de anélkül is isteni
Most is akart bele rakni a Mama, de sajnos nem kapott se a piacon, se a maszeknál. Sajnáltam is kicsit a dolgot, mert szeretem nagyon a kapros verziót. Mindig is úgy voltam vele, hogy ez valami különös dolog, amolyan békebeli konyhai forradalom, hogy a finoman édeskés túrókrémbe kapor kerül. Szóval, ha valakinek van kedve, tegyen bele nyugodtan. Igazán különleges lesz úgy.
Ha nem szimpatikus az ötlet, akkor sincs tragédia. A túrós magában is frenetikus, tényleg abbahagyhatatlan.
Nagyi túrósa
![turos1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291028/29102845_38dec91448ee4670d7bf12d087b0caac_wm.gif)
Hozzávalók 8 adaghoz
tészta
- 500 gramm liszt
- 150 gramm zsír
- 140 gramm porcukor
- 3 darab tojássárgája
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 1 zacskó sütőpor
- 2 deciliter tejföl
töltelék
- 1 kilogramm túró - lágy
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál porcukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral kikeverjük. A lisztet, az őrölt vaníliát, a sütőport egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt és a cukros tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.
A túrót villával összetörjük, a vajjal, a tojássárgájával, a cukorral és a citrom héjával kikeverjük. Ízlés szerint apróra darabolt kaporral ízesítjük.
A tésztát két részre választjuk. A feleket téglalap alakúra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük, az egyik lapot belefektetjük. A lapot megkenjük a töltelékkel, majd beterítjük a másik lappal. A fedőlapot megszurkáljuk, egy egész felvert tojással lekenjük, a forró sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!