Francia mandulás-szilvás sütemény: pihe-puha a vajas tészta
Ha csak egy szilvás süteményt készítesz el ősszel, ez legyen az, minden szempontból tökéletes a francia recept.
A cikk létrejöttét a Penny támogatta.
Ha kedveled a túrós süteményeket, ezt a pitét imádni fogod: a vajas tésztát túrókrém és lédús gyümölcs borítja. Mi most szilvát használtunk, de őszibarackkal is tökéletes lenne a végeredmény.
Sem a tészta, sem a töltelék összeállítása nem nagy ördöngösség: előbbihez csak minden alapanyagot egybe kell gyúrni, utóbbihoz pedig összekeverni. A szilvát érdemes vaníliával és fahéjjal ízesíteni, de ha barackkal dolgozol, a fahéjat el is hagyhatod, a túróhoz pedig egy kevés citromhéjat is reszelhetsz.
Ha több időd van, szeretnéd kiélni a kreativitásodat, a pite díszítését bátran variálhatod, mi most az egyszerű csíkozásnál maradtunk.
Készítsük el a tésztát: a lisztet, a sót, a porcukrot és a sütőport keverjük össze egy nagy tálban. A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Utána adjuk hozzá a tojást és a joghurtot, majd gyúrjunk egynemű gombócot belőle.
A tészta kb. harmadát vágjuk le, csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe. Ez lesz a teteje.
A maradékot nyújtsuk ki a piteformánk méretére (24 centis), úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. Tegyük a kivajazott piteformába. A túllogó széleket vágjuk le, tegyük a félretett tésztához.
A piteformát tegyük a hűtőbe, míg készül a töltelék.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk félbe vagy negyedekbe. Tegyük egy tálba, szórjunk rá 1 csomag vaníliás cukrot és a fahéjat, keverjük össze, tegyük félre.
A túrót törjük össze villával, keverjük hozzá a joghurtot, porcukrot, a másik csomag vaníliás cukrot és a tojást. Keverjük egészen krémesre.
Vegyük ki a piteformát a hűtőből, öntsük rá a túrós krémet, oszlassuk el rajta. A krém tetején rendezzük el az összevágott szilvákat.
A maradék tésztát vegyük ki a hűtőből, nyútjsuk körré, majd késsel vagy derelye-, pizzavágóval vágjunk belőle csíkokat. Ezekkel rácsozzuk be a süti tetejét.
Toljuk a pitét a sütőbe 30-35 percre, míg a tetején a rács aranybarna nem lesz.
Várjuk meg, míg kihűl, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Tudtad, hogy a rögös túrót a Kárpát-medencén kívül sehol máshol nem készítik? Pedig ez a kellemesen savanykás, aromás illatú tejtermék egyaránt kiváló alapanyaga az édes és a sós finomságoknak, ráadásul tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal is. A PENNY saját márkás terméke, a Sissy rögös túró kedvező áron, félzsíros és zsírszegény változatban is kapható az áruházlánc üzleteiben.
Promóció
@sobors.hu