A nyár legkrémesebb tzatzikije: se por, se sok idő nem kell hozzá
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A tzatziki az egyik kedvenc nyári salátánk, de annyira sok rosszat ettem már életemben, hogy kizárólag otthon merem bevállalni, ugyanis ezerféleképpen lehet elrontani és krémes, imádnivaló mártogatós helyett híg, maró fájdalmat faragni belőle.
Nem jó, ha túl sós, ha túlzottan, csípősen fokhagymás, ha nem elég krémes és így tovább. A görögök uborkasalátája nemcsak a jó joghurton, az ízes, szezonját élő uborkán, hanem több apró technológiai alaplépésen is áll vagy bukik. Ezek a lépések egyáltalán nem bonyolultak, de mégis fontosak és elhagyhatatlanok, ha valóban krémes tzatzikire vágyunk.
A jól lecsepegtetett uborka
Az első fontos lépés az uborka alapos lecsepegtetése. Miután lereszeltük és megsóztuk, szűrőben hagyjuk állni, hogy kieressze az összes levét, majd még ezt követően is csavarjunk rajta egyet. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja eláztatni a joghurtot.
A sűrű joghurt
A dolog másik kulcsa a nagyon sűrű joghurt. Ha nem jutottunk igazán finom görög joghurthoz, fogjuk a hétköznapi verziót és öntsük egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába. Elég néhány óra és pont ideális állagú, sűrű joghurtot fogunk kapni.
Legyen fokhagymás, de ne égessen
A tzatziki hangsúlyosan fokhagymás étel, ez fontos alaptulajdonsága, de nem annyira, hogy szanaszét égesse az ember száját, torkát, nyelőcsövét. Én a nyers fokhagymát elő is kezelem, hogy ne legyen annyira maró a hatása. Miután lereszeltem, kicsit állni hagyom a sóval és pár csepp citromlével, így veszít valamennyit az erejéből.
Tzatziki
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab kígyóuborka
- 200 gramm sűrű görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- opcionális kapor, menta
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint olívaolaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori / Sóbors