A nyár legkrémesebb tzatzikije: se por, se sok idő nem kell hozzá

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A tzatziki az egyik kedvenc nyári salátánk, de annyira sok rosszat ettem már életemben, hogy kizárólag otthon merem bevállalni, ugyanis ezerféleképpen lehet elrontani és krémes, imádnivaló mártogatós helyett híg, maró fájdalmat faragni belőle.

Nem jó, ha túl sós, ha túlzottan, csípősen fokhagymás, ha nem elég krémes és így tovább. A görögök uborkasalátája nemcsak a jó joghurton, az ízes, szezonját élő uborkán, hanem több apró technológiai alaplépésen is áll vagy bukik. Ezek a lépések egyáltalán nem bonyolultak, de mégis fontosak és elhagyhatatlanok, ha valóban krémes tzatzikire vágyunk.

A jól lecsepegtetett uborka

Az első fontos lépés az uborka alapos lecsepegtetése. Miután lereszeltük és megsóztuk, szűrőben hagyjuk állni, hogy kieressze az összes levét, majd még ezt követően is csavarjunk rajta egyet. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja eláztatni a joghurtot.

A sűrű joghurt

A dolog másik kulcsa a nagyon sűrű joghurt. Ha nem jutottunk igazán finom görög joghurthoz, fogjuk a hétköznapi verziót és öntsük egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába. Elég néhány óra és pont ideális állagú, sűrű joghurtot fogunk kapni. 

Legyen fokhagymás, de ne égessen

A tzatziki hangsúlyosan fokhagymás étel, ez fontos alaptulajdonsága, de nem annyira, hogy szanaszét égesse az ember száját, torkát, nyelőcsövét. Én a nyers fokhagymát elő is kezelem, hogy ne legyen annyira maró a hatása. Miután lereszeltem, kicsit állni hagyom a sóval és pár csepp citromlével, így veszít valamennyit az erejéből.

Tzatziki

tzatziki - 1

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab kígyóuborka
  • 200 gramm sűrű görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • opcionális kapor, menta
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkát lereszeljük, elkeverjük a sóval és szűrőbe tesszük. Hagyjuk lecsöpögni. Amikor minden levét kieresztette, nagyon alaposan kinyomkodjuk. A fokhagymát lereszeljük és egy csipet sóval, valamint a citromlével állni hagyjuk. A joghurtot elkeverjük az erejét vesztett fokhagymával, majd a lecsöpögtetett uborkával. A tetejét meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Fotók: Ács Bori / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük