![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A nyár legkrémesebb tzatzikije: se por, se sok idő nem kell hozzá
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tzatziki az egyik kedvenc nyári salátánk, de annyira sok rosszat ettem már életemben, hogy kizárólag otthon merem bevállalni, ugyanis ezerféleképpen lehet elrontani és krémes, imádnivaló mártogatós helyett híg, maró fájdalmat faragni belőle.
Nem jó, ha túl sós, ha túlzottan, csípősen fokhagymás, ha nem elég krémes és így tovább. A görögök uborkasalátája nemcsak a jó joghurton, az ízes, szezonját élő uborkán, hanem több apró technológiai alaplépésen is áll vagy bukik. Ezek a lépések egyáltalán nem bonyolultak, de mégis fontosak és elhagyhatatlanok, ha valóban krémes tzatzikire vágyunk.
A jól lecsepegtetett uborka
Az első fontos lépés az uborka alapos lecsepegtetése. Miután lereszeltük és megsóztuk, szűrőben hagyjuk állni, hogy kieressze az összes levét, majd még ezt követően is csavarjunk rajta egyet. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja eláztatni a joghurtot.
A sűrű joghurt
A dolog másik kulcsa a nagyon sűrű joghurt. Ha nem jutottunk igazán finom görög joghurthoz, fogjuk a hétköznapi verziót és öntsük egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába. Elég néhány óra és pont ideális állagú, sűrű joghurtot fogunk kapni.
Legyen fokhagymás, de ne égessen
A tzatziki hangsúlyosan fokhagymás étel, ez fontos alaptulajdonsága, de nem annyira, hogy szanaszét égesse az ember száját, torkát, nyelőcsövét. Én a nyers fokhagymát elő is kezelem, hogy ne legyen annyira maró a hatása. Miután lereszeltem, kicsit állni hagyom a sóval és pár csepp citromlével, így veszít valamennyit az erejéből.
Tzatziki
![tzatziki - 1](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291028/29102857_0fb230e963a95126e6e5a79ce7ae2858_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab kígyóuborka
- 200 gramm sűrű görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- opcionális kapor, menta
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint olívaolaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori / Sóbors
Olvasd el ezt is!