Újhagymával és sajttal gyúrt kenyér: kelesztés és dagasztás nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Az ír szódakenyér élesztő nélkül, szódabikarbónával készül, 1 órán belül az asztalra teheted.
Kevesen és ritkán sütnek házilag kenyeret, hiszen időt kell szánni a kelesztésre, energiát a dagasztásra, ez pedig nem mindenkinek fér bele a hétköznapjaiba. Éppen ezért mindig több és több sütőporos recepttel találkozni az interneten, de egyre népszerűbb az ír szódakenyér is. Utóbbi szódabikarbónával és íróval készül, csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd ha összeállt a tészta, pihentetés nélkül, rögtön mehet is a sütőbe.
Az ír szódakenyér minden kiegészítő nélkül, önmagában is finom, de ha sajtot és újhagymát gyúrsz bele, isteni, tavaszi péksütemény lesz, ha pedig mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt keversz bele, édes irányba is elviheted. Frissen, a sütés napján a legfinomabb, másnap akár újra is lehet melegíteni a sütőben.
Ha esetleg nem találsz a boltokban írót, joghurttal és tejjel helyettesítheted, 3 deci íróhoz 2 deci joghurtot és 1 deci tejet keverj össze.
Újhagymás kenyér kelesztés nélkül
Hozzávalók 1 darabhoz
- 400 gramm búzafinomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 5 szál újhagyma
- 170 gramm sajt (gouda vagy trappista)
- 320 milliliter író
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Az újhagyma leveleit vágjuk le, a hagymát tisztítsuk, mossuk meg, majd vágjuk karikákra. A sajtot reszeljük le.
Egy nagy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk hozzá az újhagyma háromnegyed részét és 130 gramm sajtot, keverjük el benne. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az írót, nagyjából 300-320 milliliterre lesz szükség. Gyúrjuk össze a tésztát, akkor jó, mikor szép, egynemű gombóccá áll össze.
Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, picit lapítsuk le, készítsünk belőle egy nagyjából 18 centis veknit. Vágjuk be a tetejét keresztben, de vigyázzunk, ne vágjuk át teljesen a tésztát. Kenjük le a tetejét íróval vagy egy kevés tejjel, majd szórjuk rá a félretett újhagymát és a maradék sajtot.
Toljuk a sütőbe 15 percre, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra, süssük még 25 percig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors