Pikáns, csípős, kelesztés nélküli kenyérke – A jalapeno paprika teszi izgalmassá

jalapenos kenyérke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mostanában nagy kedvenceim lettek a különböző ízesítésű kenyérkék, amelyek ráadásul kelesztés nélkül készülnek.

Ezek a kelesztés nélküli kenyérkék azért jók, mert nagyon hamar készen vannak, és főételek mellé is kínálhatjuk őket frissen, melegen. Óriási előnye, hogy nem kell keleszteni, hanem csak összekeverjük a tésztát, sütőbe tesszük, és egy óra múlva kész a friss, ropogós kenyér. A tésztájába bármilyen hangsúlyos ízű zöldséget vagy akár sajtot is tehetünk - az egyik kedvencem az olívás-sajtos kenyérke, de most úgy néz ki, hogy ez a jalapenós változat le fogja taszítani a trónról.

Ezt a kenyeret azoknak ajánlom, akik szeretik a csípőset, nekem már a jalapeno szeletelésénél többször oda kellett figyelnem, hogy nehogy véletlenül megdörzsöljem a szemem. Attól függően, hogy mennyire szeretjük erősen, annyi paprikát tegyünk bele. Én most óvatos voltam, de lehet, hogy legközelebb teszek még bele egy keveset. A sajttal nem spóroltam, és bár az eredeti recept cheddart ír, én goudával kevertem. 

A kenyérke önmagában is finom, de egzotikusabb levesek vagy raguk mellé is ehetjük. Én nem bírtam ki és még forrón ettem belőle pár szeletet, de még úgy sem feküdte meg a gyomrom. 

Pikáns jalapenós kenyérke

jalapenos kenyérke recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 280 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 darab tojás
  • 60 gramm vaj
  • 1.8 deciliter görög joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 160 gramm cheddar sajt (reszelt)
  • 1 darab jalapeno paprika
  • 0.5 deciliter tej
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót keverjük össze egy edényben. Egy másik edényben keverjük össze a tojást, a joghurtot és a tejet. Olvasszuk fel a vajat, és keverjük a joghurtos masszához. Keverjük hozzá óvatosan  a lisztes keverékhez. A sajtot reszeljük le, a jalapeno paprikát vágjuk egészen pici darabokra, majd ezeket is keverjük bele a tésztába.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát.

Addig süssük a kenyérkét, amíg a teteje megpirul, de tűpróbával is ellenőrizhetjük. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük