Friss, zöldfűszeres újkrumplisaláta: majonéz nélkül is nagyon finom

újkrumplisaláta2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Picit pikáns, kicsit savanykás és nagyon izgalmas az így készült krumplisaláta, tökéletes tavaszi köret lehet sült húsok mellé.

A krumplisalátáról rögtön a majonézre asszociálunk, olyan, mintha egyik nélkül nem létezhetne a másik, pedig ez egyáltalán nincs így. Bár én személy szerint imádom a majonézes salátákat, nem egy embert ismerek, akit a világból is ki lehetne kergetni velük. 

Nekik (is) szól ez a recept, illetve azoknak, akik szeretnének elrugaszkodni a megszokott ízvilágtól és máshogyan is elkészítenék a krumplisalátát. Az alapja - a szezonra való tekintettel - újburgonya, amire egy picit savanykás, ecetes, mustáros öntet kerül. A salátát a rengeteg friss zöldfűszer koronázza meg, de - ez ízlés kérdése - a kapribogyó is jól passzol hozzá. 

Mint általában, ez a saláta is annál finomabb, minél többet áll a hűtőben, 3-4 napig nyugodtan eltartható, de természetesen langyosan is elfogyasztható.

Újkrumplisaláta

újkrumplisaláta

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1.5 kilogramm újkrumpli
  • 5 evőkanál fehérborecet
  • 125 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál friss kapor
  • 2 evőkanál friss bazsalikom
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az újburgonyát tegyük hideg vízzel teli lábasba, adjunk hozzá 1 evőkanál sót, majd magas lángon főzzük, míg puha nem lesz, kb. 15-20 percig. Vigyázzunk, ne főzzük addig, míg szétesik. Szűrjük le, tegyük félre.

Amíg a krumpli fő, pucoljuk meg a hagymát, vágjuk hajszálvékony szeletekre vagy kockákra. A friss zöldfűszereket mossuk meg, majd aprítsuk finomra.

Ha már picit hűlt a burgonya, vágjuk félbe vagy negyedbe, tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg 3 evőkanál ecettel, hogy magába szívja, míg langyos. 

Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a maradék 2 evőkanál ecetet és a mustárt. Ízlés szerint mehet bele egy kis cukor is, de el is hagyható.

Öntsük az öntetet a krumplira, szórjuk rá a zöldfűszereket és a lilahagymát. Óvatosan forgassuk össze, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. 

Langyosan vagy lehűtve tálaljuk, minél tovább áll, annál finomabb.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük