Friss, zöldfűszeres újkrumplisaláta: majonéz nélkül is nagyon finom

újkrumplisaláta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Picit pikáns, kicsit savanykás és nagyon izgalmas az így készült krumplisaláta, tökéletes tavaszi köret lehet sült húsok mellé.

A krumplisalátáról rögtön a majonézre asszociálunk, olyan, mintha egyik nélkül nem létezhetne a másik, pedig ez egyáltalán nincs így. Bár én személy szerint imádom a majonézes salátákat, nem egy embert ismerek, akit a világból is ki lehetne kergetni velük. 

Nekik (is) szól ez a recept, illetve azoknak, akik szeretnének elrugaszkodni a megszokott ízvilágtól és máshogyan is elkészítenék a krumplisalátát. Az alapja - a szezonra való tekintettel - újburgonya, amire egy picit savanykás, ecetes, mustáros öntet kerül. A salátát a rengeteg friss zöldfűszer koronázza meg, de - ez ízlés kérdése - a kapribogyó is jól passzol hozzá. 

Mint általában, ez a saláta is annál finomabb, minél többet áll a hűtőben, 3-4 napig nyugodtan eltartható, de természetesen langyosan is elfogyasztható.

Újkrumplisaláta

újkrumplisaláta

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1.5 kilogramm újkrumpli
  • 5 evőkanál fehérborecet
  • 125 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál friss kapor
  • 2 evőkanál friss bazsalikom
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az újburgonyát tegyük hideg vízzel teli lábasba, adjunk hozzá 1 evőkanál sót, majd magas lángon főzzük, míg puha nem lesz, kb. 15-20 percig. Vigyázzunk, ne főzzük addig, míg szétesik. Szűrjük le, tegyük félre.

Amíg a krumpli fő, pucoljuk meg a hagymát, vágjuk hajszálvékony szeletekre vagy kockákra. A friss zöldfűszereket mossuk meg, majd aprítsuk finomra.

Ha már picit hűlt a burgonya, vágjuk félbe vagy negyedbe, tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg 3 evőkanál ecettel, hogy magába szívja, míg langyos. 

Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a maradék 2 evőkanál ecetet és a mustárt. Ízlés szerint mehet bele egy kis cukor is, de el is hagyható.

Öntsük az öntetet a krumplira, szórjuk rá a zöldfűszereket és a lilahagymát. Óvatosan forgassuk össze, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. 

Langyosan vagy lehűtve tálaljuk, minél tovább áll, annál finomabb.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük