Omlós fahéjas tekercs az ünnepi asztalra – Cukormáz díszíti a tetejét

fahéjas csiga cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ünnepi reggelire tökéletes választás ez a puha fahéjas csiga, amelytől biztosan boldog lesz majd a család is.

A fahéj illata a melegséget, az otthont és az ünnepeket jelenti. Ez a fűszer nemcsak finom, hanem gyógyít is, sőt, még a fogyásban is segít. Azért ne ringasd magad abba a hitbe, hogyha bármilyen sütibe beleteszed, fogyni fogsz, ahhoz megfelelő ételekkel kell párosítani. A süteményeket inkább különlegessé teszi, ahogy ezt a palacsintát is.

Az ünnepekre is érdemes fahéjas sütiket sütni, például ezt a csigát, amelyre most savanykás, citromos máz is kerül. 

Ünnepi fahéjas tekercs

fahéjas csiga recept ok

Hozzávalók 9 adaghoz:

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 1 csomag élesztő (instant)
  • 300 milliliter tej
  • 40 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál

Töltelék

  • 25 gramm vaj
  • 75 gramm barna cukor
  • 2 teáskanál fahéj

Máz

  • 200 gramm porcukor
  • 1 darab citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és egy teáskanál sót keverjünk el egy tálban, az ujjunkkal ássunk bele egy lyukat, szórjuk bele az élesztőt. Közben melegítsük fel a tejet és a vajat egy lábasban, amíg a vaj el nem olvad. A meleg, de nem forró tejet öntsük a lisztes keverékre, majd adjuk hozzá a tojást is, addig keverjük, amíg puha tésztát nem kapunk. Ha kell, adjunk hozzá még lisztet. 

Egy deszkát hintsünk meg vékonyan liszttel és borítsuk rá a tésztát. Dagasszuk 5 percig vagy addig, amíg puha, ruganyos, nem ragacsos tésztát kapunk. Ha kell, adjunk hozzá még lisztet. 

Egy tálat vékonyan kenjünk ki olajjal, tegyük bele a tésztát, addig forgassuk benne, míg mindegyik része olajos nem lesz. Takarjuk le a tálat, tegyük meleg helyre és várjuk meg, amíg a duplájára kel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A tésztát nyújtsuk egy centiméter vastag téglalapra. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg fahéjjal és cukorral. Tekerjük fel a tésztát a hosszanti oldalától kezdve, majd vágjuk 9 darab 4 centiméter széles tekercsre és fektessük a tepsire. Hagyjunk közöttük helyet. Takarjuk le egy konyharuhával, hagyjuk még 30 percet kelni. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. 

Egy kis tálkában készítsük el a mázat. A porcukrot keverjük össze a citromlével. Amikor a csigák megsültek, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg kihűlnek és kenjük meg őket a citromos mázzal.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük