![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ünnepi mézes krémes, ahogy a nagyi készítette: így lesz tökéletes a tésztája
![mézes krémes cover](https://kep.index.hu/1/0/4107/41079/410799/41079913_3134823_431239ab7b23836530ec0adfb82e319b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ahány ház, annyi szokás, de bármilyen recept mellett is döntesz, a mézes krémes nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem.
A zserbónak és a mézes krémesnek is helye van az ünnepi asztalon, de talán érdemes két különböző napon sütni őket, mert mindkettő időigényes. Érdemes egy éjszakát pihenniük a hűtőben, mielőtt felvágod őket. A zserbót idén cukormentesen sütöttem meg, de ezt nagyon gyorsan ellensúlyoztam a mézes krémessel, amelyben viszont bepótoltam a mennyiséget. Az ünnepen azért belefér egy kis kilengés, hogy az új évben még motiváltabb legyél, ráérsz akkor diétába fogni.
A mézes krémesre szánj elég időt, nem csak a készítésre, a pihentetésre is. Ennek a süteménynek is sokféle receptje létezik, van, aki grízzel főzi a tölteléket, én vaníliás pudingos krémet tettem a lapok közé. Egy biztos, ha kész van, biztos ez fog legelőször elfogyni. Egyet érdemes megjegyezni: a szélek nem hizlalnak!
Ünnepi mézes krémes
![mézes krémes recept](https://kep.index.hu/1/0/4107/41079/410799/41079925_a957568aa4635126a6bf821e0da5b708_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta:
- 500 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 1 teáskanál szódabirkabóna
- 1 csipet só
- 150 gramm porcukor
- 90 gramm tejföl
- 70 gramm méz
- 2 darab tojás
Krém:
- 3 darab tojássárgája
- 60 gramm cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 45 gramm liszt
- 500 milliliter tej
- 140 gramm porcukor
- 180 gramm vaj
- 220 gramm sárgabaracklekvár (külön réteg)
Máz:
- 33 gramm kakaópor
- 80 gramm vaj
- 50 gramm porcukor
- 4 evőkanál víz (forró)
Elkészítés:
Krém:
A tojássárgájákat üssük edénybe, és keverjük el a vaníliás és a kristálycukorral. Szórjuk bele a lisztet, és egy kevés tejjel keverjük simára, csakúgy, mintha pudingot készítenénk. Ha csomómentes, öntsük bele a maradék tejet is. Tegyük a gázra, és közepes lángon, folyamatosan keverve főzzük pudingállagra.
Ekkor szorosan tegyünk rá folpackot, hogy ne legyen bőrös, várjuk meg, amíg egy kicsit hűl, és tegyük a hűtőbe. Ha érdekel, milyen trükköket alkalmazz, hogy ne legyen bőrös a puding teteje, akkor ezt a cikket is olvasd el.
Ha kihűlt a krém, a porcukrot és a vajat több részletben keverjük hozzá elektromos habverővel.
Tészta:
A lisztbe morzsoljuk bele a kockára vágott hideg vajat, majd tegyük bele a sót és a szódabikarbónát. Ekkor jöhet a többi alapanyag. Gyúrjuk össze a tésztát, majd felezzük meg. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk 30x40 centiméteresre, majd fektessük egy ugyanekkora tepsi hátára. Én óvatosan feltekertem a meglisztezett sodrófára, és úgy tettem át a tepsire, így nem szakadt el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A két lapot egyenként 10-12 percig süssük, figyeljük, hogy nehogy megégjen.
Vegyük ki a lapokat, várjuk meg, míg kihűlnek, majd keresztben vágjuk félbe őket, így 4 lapot kapunk. Az első lapot kenjük meg a krém felével, majd fektessük rá a következő lapot. Ezt a lapot kenjük meg lekvárral, majd jöhet a harmadik lap, arra kenjük rá a krém másik felét, majd tegyük rá az utolsó lapot.
Máz:
Egy edényben melegítsük meg a máz hozzávalóit, majd csorgassuk rá a süti tetejére, és simítsuk el. Nem kell megijedni, a máz nagyon folyós, így érdemes egy tálcán csinálni a műveletet. Tegyük hűtőbe, és másnap már szeletelhető.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!