Ünnepi mézes krémes, ahogy a nagyi készítette: így lesz tökéletes a tésztája

mézes krémes cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahány ház, annyi szokás, de bármilyen recept mellett is döntesz, a mézes krémes nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem.

A zserbónak és a mézes krémesnek is helye van az ünnepi asztalon, de talán érdemes két különböző napon sütni őket, mert mindkettő időigényes. Érdemes egy éjszakát pihenniük a hűtőben, mielőtt felvágod őket. A zserbót idén cukormentesen sütöttem meg, de ezt nagyon gyorsan ellensúlyoztam a mézes krémessel, amelyben viszont bepótoltam a mennyiséget. Az ünnepen azért belefér egy kis kilengés, hogy az új évben még motiváltabb legyél, ráérsz akkor diétába fogni.

A mézes krémesre szánj elég időt, nem csak a készítésre, a pihentetésre is. Ennek a süteménynek is sokféle receptje létezik, van, aki grízzel főzi a tölteléket, én vaníliás pudingos krémet tettem a lapok közé. Egy biztos, ha kész van, biztos ez fog legelőször elfogyni. Egyet érdemes megjegyezni: a szélek nem hizlalnak! 

Ünnepi mézes krémes

mézes krémes recept

Hozzávalók 10 adaghoz:

Tészta:

  • 500 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 1 teáskanál szódabirkabóna
  • 1 csipet
  • 150 gramm porcukor
  • 90 gramm tejföl
  • 70 gramm méz
  • 2 darab tojás

Krém:

  • 3 darab tojássárgája
  • 60 gramm cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 45 gramm liszt
  • 500 milliliter tej
  • 140 gramm porcukor
  • 180 gramm vaj
  • 220 gramm sárgabaracklekvár (külön réteg)

Máz:

  • 33 gramm kakaópor
  • 80 gramm vaj
  • 50 gramm porcukor
  • 4 evőkanál víz (forró)
Recept idők

Elkészítés:

Krém:

A tojássárgájákat üssük edénybe, és keverjük el a vaníliás és a kristálycukorral. Szórjuk bele a lisztet, és egy kevés tejjel keverjük simára, csakúgy, mintha pudingot készítenénk. Ha csomómentes, öntsük bele a maradék tejet is. Tegyük a gázra, és közepes lángon, folyamatosan keverve főzzük pudingállagra.

Ekkor szorosan tegyünk rá folpackot, hogy ne legyen bőrös, várjuk meg, amíg egy kicsit hűl, és tegyük a hűtőbe. Ha érdekel, milyen trükköket alkalmazz, hogy ne legyen bőrös a puding teteje, akkor ezt a cikket is olvasd el.

Ha kihűlt a krém, a porcukrot és a vajat több részletben keverjük hozzá elektromos habverővel. 

Tészta:

A lisztbe morzsoljuk bele a kockára vágott hideg vajat, majd tegyük bele a sót és a szódabikarbónát. Ekkor jöhet a többi alapanyag. Gyúrjuk össze a tésztát, majd felezzük meg. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk 30x40 centiméteresre, majd fektessük egy ugyanekkora tepsi hátára. Én óvatosan feltekertem a meglisztezett sodrófára, és úgy tettem át a tepsire, így nem szakadt el.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A két lapot egyenként 10-12 percig süssük, figyeljük, hogy nehogy megégjen. 

Vegyük ki a lapokat, várjuk meg, míg kihűlnek, majd keresztben vágjuk félbe őket, így 4 lapot kapunk. Az első lapot kenjük meg a krém felével, majd fektessük rá a következő lapot. Ezt a lapot kenjük meg lekvárral, majd jöhet a harmadik lap, arra kenjük rá a krém másik felét, majd tegyük rá az utolsó lapot. 

Máz:

Egy edényben melegítsük meg a máz hozzávalóit, majd csorgassuk rá a süti tetejére, és simítsuk el. Nem kell megijedni, a máz nagyon folyós, így érdemes egy tálcán csinálni a műveletet. Tegyük hűtőbe, és másnap már szeletelhető.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük