Pikáns indiai csirkecurry – Rizs és naan kenyér mellé is tökéletes
Az indiai konyha hihetetlenül sokszínű, varázslatos, gazdag aromák érezhetőek még a legegyszerűbb fogásaikban is, hiszen előszeretettel, bátran használják a fűszereket.
A vajas csirke rendkívül szaftos és gazdag ízvilágú, köszönhetően a sok fűszernek, Indiában nagyon népszerű fogás. A tradicionális receptben garam masala kerül a hús pácába, melynek fő alkotóelemei a fahéj, római kömény, szerecsendió, kurkuma, koriander. Ha nem sikerül beszerezni a fűszerkeveréket, akkor te is ki tudod keverni.
A currypor is gyakori az indiai konyhában, és bár ebbe eredetileg nem kerül, szerintem jól áll neki. A vajas csirke hagyományosan gheevel készül, vagyis tisztított vajjal, ezt az alapanyagot otthon is el lehet készíteni. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, olívaolajjal is dolgozhatsz, a végén úgyis rengeteg vaj kerül még az ételbe.
Az indiai vajas csirke kihagyhatatlan, ha egyszer megkóstolod étteremben, vagy elkészíted, garantáltan a rabja leszel. A fogást mindig melegen kínáld, rizzsel és laposkenyérrel.
A joghurtot mérjük tálba, utána adjuk hozzá az összes fűszert, és alaposan keverjük össze.
A húst vágjuk egyforma méretű kockákra, majd forgassuk egybe a joghurtos keverékkel, és tegyük hűtőbe néhány órára.
Egy kevés olajat egy magas falú lábasban forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát és chilipaprikát. Körülbelül 1 perc után a sűrített paradicsomot is keverjük hozzá, és a húst, majd 2-3 perc múlva a passzírozott paradicsomot is forgassuk az alapanyagokhoz.
Az ételt főzzük 20-25 percig, majd a hideg vajkockákat is keverjük hozzá.
A vajas csirkét tálalásnál megöntözhetjük joghurttal, és petrezselymet is szórhatunk rá.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu