Sűrű sárgaborsódahl: a tartalmas indiai fogás ízekben gazdag
A sűrű fogás jólesik magában, de pitával is érdemes kipróbálni. Tálalásnál friss mentával és petrezselyemmel is izgalmassá varázsolható.
A dahl az indiai konyha egyik népszerű fogása. Az egytálétel kicsit olyan, mint egy főzelék vagy egy tartalmasabb leves: általában valamilyen hüvelyesből készül, a textúra pedig ízlés szerint lehet sűrűbb vagy levesesebb.
A dahl fűszerezése ízlés szerint alakítható: a curry kötelező bele, a többi ízesítő szabadon választott. Az alábbi recept sárgaborsóból készül, és hogy igazán csábító színe legyen, kurkuma is kerül bele, a pikáns ízről pedig a chili gondoskodik. Tálalásnál hagyományosan mentával és fekete szezámmal kínálják, pita mellé, de más is kerülhet a fogásra. Érdemes aszalt paradicsommal vagy füstölt paprikával feldobni, úgy is nagyon ízletes.
Tipp
Vegán verzióban is az asztalra kerülhet, ha tejföl és tej helyett növényi alapú italt használsz.
Sűrű sárgaborsódahl
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 40 dkg sárgaborsó
- 1 l alaplé vagy víz
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál curry
- 0.5 teáskanál kurkuma
- 0.5 teáskanál chilipor
- 2 dl tejföl
- 2 dl tej
Elkészítés:
A finomra aprított vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a fokhagymát és a sárgaborsót. Miután átforgattuk, öntsük fel alaplével, és fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, kurkumával és chilivel.
A tejfölt és tejet keverjük egybe, majd a forró léből is adjunk hozzá 1-2 evőkanállal. Miután a sárgaborsó teljesen megpuhult, adjuk hozzá a tejfölös keveréket, és forraljuk egybe.
A kész ételt megszórhatjuk friss petrezselyemmel, mentával vagy aszalt paradicsommal.
-
2024-04-27 09:28:02
-
2024-04-25 07:32:01
-
2024-04-06 08:36:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!