Isteni, hagyományos sárgaborsó-főzelék: liszt nélkül, paprikásan készül
A sárgaborsó tényleg filléres alapanyag, pár száz forintból elkészítheted ezt az ízletes főzeléket.
A dahl az indiai konyha egyik népszerű fogása. Az egytálétel kicsit olyan, mint egy főzelék vagy egy tartalmasabb leves: általában valamilyen hüvelyesből készül, a textúra pedig ízlés szerint lehet sűrűbb vagy levesesebb.
A dahl fűszerezése ízlés szerint alakítható: a curry kötelező bele, a többi ízesítő szabadon választott. Az alábbi recept sárgaborsóból készül, és hogy igazán csábító színe legyen, kurkuma is kerül bele, a pikáns ízről pedig a chili gondoskodik. Tálalásnál hagyományosan mentával és fekete szezámmal kínálják, pita mellé, de más is kerülhet a fogásra. Érdemes aszalt paradicsommal vagy füstölt paprikával feldobni, úgy is nagyon ízletes.
Vegán verzióban is az asztalra kerülhet, ha tejföl és tej helyett növényi alapú italt használsz.
A finomra aprított vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a fokhagymát és a sárgaborsót. Miután átforgattuk, öntsük fel alaplével, és fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, kurkumával és chilivel.
A tejfölt és tejet keverjük egybe, majd a forró léből is adjunk hozzá 1-2 evőkanállal. Miután a sárgaborsó teljesen megpuhult, adjuk hozzá a tejfölös keveréket, és forraljuk egybe.
A kész ételt megszórhatjuk friss petrezselyemmel, mentával vagy aszalt paradicsommal.
Fotó: Getty Images