Sűrű sárgaborsódahl: a tartalmas indiai fogás ízekben gazdag

Sűrű sárgaborsó-dahl cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű fogás jólesik magában, de pitával is érdemes kipróbálni. Tálalásnál friss mentával és petrezselyemmel is izgalmassá varázsolható.

A dahl az indiai konyha egyik népszerű fogása. Az egytálétel kicsit olyan, mint egy főzelék vagy egy tartalmasabb leves: általában valamilyen hüvelyesből készül, a textúra pedig ízlés szerint lehet sűrűbb vagy levesesebb.

A dahl fűszerezése ízlés szerint alakítható: a curry kötelező bele, a többi ízesítő szabadon választott. Az alábbi recept sárgaborsóból készül, és hogy igazán csábító színe legyen, kurkuma is kerül bele, a pikáns ízről pedig a chili gondoskodik. Tálalásnál hagyományosan mentával és fekete szezámmal kínálják, pita mellé, de más is kerülhet a fogásra. Érdemes aszalt paradicsommal vagy füstölt paprikával feldobni, úgy is nagyon ízletes.

Tipp

Vegán verzióban is az asztalra kerülhet, ha tejföl és tej helyett növényi alapú italt használsz.

Sűrű sárgaborsódahl

Sűrű sárgaborsó-dahl ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 40 dkg sárgaborsó
  • 1 l alaplé vagy víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál curry
  • 0.5 teáskanál kurkuma
  • 0.5 teáskanál chilipor
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

A finomra aprított vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a fokhagymát és a sárgaborsót. Miután átforgattuk, öntsük fel alaplével, és fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, kurkumával és chilivel.

A tejfölt és tejet keverjük egybe, majd a forró léből is adjunk hozzá 1-2 evőkanállal. Miután a sárgaborsó teljesen megpuhult, adjuk hozzá a tejfölös keveréket, és forraljuk egybe.

A kész ételt megszórhatjuk friss petrezselyemmel, mentával vagy aszalt paradicsommal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük