Minden, amit az indiai modern street foodról tudni érdemes: ide térj be, ha kipróbálnád

üres
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

India sokak számára egy misztikus, távoli ország, amiről általában először a fűszeres ízek, illatok, a meditáció, a jóga, a sokszínűség és a hatalmas ünneplések jutnak eszünkbe.

A fűszerekhez visszakanyarodva: egy különleges sajtóeseménynek köszönhetően volt szerencsénk a közelmúltban részesévé válni egy, az indiai street food rejtelmeibe beavató autentikus és igen hangulatos rendezvénynek, amelynek házigazdája Ranjeet Singh Dhillon volt.

Az úriember, aki már több mint 20 éve él Magyarországon, és tökéletes magyarsággal beszéli a nyelvünket, lenyűgöző átéléssel mesélt az indiai konyhaművészet rejtelmeiről, ő, illetve kollégái pedig fantasztikus fogásokkal kényeztették el figyelmes közönségüket.

Lelki kapcsolódás

Ranjeet Singh Dhillon szerint – aki nem mellesleg a hazai indiai közösség és gasztronómiai élet mozgatórugója is – az indiaiak kultúrájában nagyon fontos szerepet tölt be a lelki kapcsolódás.

Indigo-Express

A nagy lakomák, a zsivaj, a hetedhét országra szóló lakodalmak és más ünnepek mind, mind központi szerepet játszanak az életükben. Ezek az események ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy a régen látott családtagok és barátok újra találkozhassanak és minőségi időt tölthessenek együtt, ezzel is erősítve az egymáshoz való kötődésüket.

Afelől pedig, hogy az indiaiak ne tudnák igazán különlegessé tenni egymás számára a közösen töltött időt, egy percig se legyenek kétségeink.

Sokszínű indiai konyha

India a föld hetedik legnagyobb és legnépesebb országa, így területének nagyságához mérten gasztrokultúrája is rendkívül sokszínű és gazdag. Hogy milyen alapanyagokat és fűszerezést használnak, vagy épp milyen elkészítési módot alkalmaznak, azt több tényező is befolyásolja.

Indigo-express

Ezek a tényezők lehetnek régiók közti különbségek, hathat rá az évszakok változása és az eltérő természeti adottságok is, de a vallási hovatartozás és a kaszt is meghatározza.

A legtöbb háztartásban szinte mindig kerül az asztalra rizs, kenyér (naan vagy chapati), hüvelyesek (lencse, csicseriborsó), szezonális zöldségek és gyümölcsök, illetve tejtermékek.

A lakosság körülbelül 30%-a vegetáriánus, a húsfogyasztók pedig általában csirkét, bárányt vagy halat választanak, főként vallási okokból.

A sertést a legtöbb vallás tisztátalan állatnak tekinti, míg a szarvasmarhát a hinduk szent állatként tisztelik.

Indigo-Express

Szemünk előtt készülő friss fogások – indiai street food

Az indiai utcai ételek fűszeresek, ízletesek és legtöbbször friss alapanyagokból készülnek, a szemünk láttára.

Népszerűségüket mind a helyiek, mind a turisták között is egyedi ízviláguknak és olcsóbb áruknak köszönhetik. A fogásokat gyakran kézzel vagy kis evőeszközökkel fogyasztják, sokszor szűk helyen ülve, ami közösségi élményt is ad, fontos részt képezve ezzel az indiai kultúrában.

Kati roll, a népszerűség jegyében

Az egyik legismertebb indiai street food fogás a kati roll. A paranthakenyérbe töltött tekercsben a fűszeres csirkehús vagy a vegetáriánus töltelék mellé friss zöldségeket és mentaszószt tesznek. Maga az étel egyszerűnek tűnik, azonban két fontos tényező miatt nem lehet otthon elkészíteni. Az egyik az indiai liszt, a másik pedig a speciális kemence, melyek titkát már az Indigo Express séfje, Somanat árulta el nekünk, aki Budapest belvárosában nap mint nap számos hagyományos, indiai street food ételt készít el.

Indigo-express

A séf eredeti receptek alapján főz, Indiából érkező autentikus alapanyagok felhasználásával, ám modern környezetben.

Amiben Somanat és Ranjeet Singh Dhillon is egyformán hisz, hogy jót csak jó alapanyagokból lehet készíteni. Elmondásuk szerint a Mumbai Juhu Beachen ugyanúgy készül az indiai street food, mint náluk Budapesten az V. kerületben, és tényleg.

Ami pedig felteszi az i-re a pontot, hogy az Indigo Express séfjei mind indiaiak, akik ragaszkodnak bizonyos megszokott alapanyagokhoz és márkákhoz, amelyek Európában nem beszerezhetők, így azokat Indiából importálják. És bár mindez nagy erőfeszítésnek tűnhet, de mint mondja Dhillon, az igazi, autentikus ízeket csak így tudják garantálni, a minőségből pedig nem engednek. 

Indigo-Express

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

A „thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra és az egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálnak kompenzálni. 

A thali egy hindi szó, amely szó szerint „nagy lemezt” jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege 5-8 különbözőféle étel ayurvedikus szemléletű párosítása.

Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérjeforrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.

Minket pedig az a megtiszteltetés ért, hogy az esemény alkalmával nemcsak India és az indiai konyhaművészet varázslatos világába nyerhettünk betekintést, hanem bele is kóstolhattunk mindebbe. 

Indigo-express

A kati roll tényleg egy rendkívül ízletes és könnyen emészthető étel, miként a fűszeres thali is egy egészen egzotikus ízvilágba sodort el bennünket, miközben, meglepetésre, abszolút nem terhelte meg a gyomrot. Mindemellett a páratlan mangós desszert sem maradhatott el, bár engem már a selymesen krémes mangólassinál sikerült elcsábítaniuk.  

Érdekessége a megannyi, indiai konyha által használt fűszernek, hogy rendkívüli egészségközpontú gondolkodás jellemzi őket, és hiszik, hogy ezek a különleges fűszerek jótékonyan hatnak a testre és a lélekre is egyaránt. 

Fotók:  Terei Vigh Krisztina, Rétfalvi Soma,  Horváth Kitti Gabriella/SóBors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon