
Pikáns indiai csirkecurry – Rizs és naan kenyér mellé is tökéletes

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
Az indiai konyha hihetetlenül sokszínű, varázslatos, gazdag aromák érezhetőek még a legegyszerűbb fogásaikban is, hiszen előszeretettel, bátran használják a fűszereket.
A világ legkedveltebb ételei között az indiai konyha finomságai is helyet kapnak, gondolok most a tikka masalára, a lapos naan kenyérre és a curryre. A curry bizonyos őrölt fűszerek keveréke, amit a boltok polcain is megtalálhatunk, de mi magunk is bármilyen megerőltetés nélkül elő tudjuk állítani. Az intenzív aromával bíró fűszer fő alapanyagai: római kömény, kurkuma, chilipaprika, fokhagyma, de sok esetben lepkeszegmagot is tartalmaz. A keverék összetétele tényleg nagyon változatos lehet, az indiai konyha akár 28 fűszert is használ hozzá.
A most következő csirkés curryrecept tele van ízekkel, a húskockák gazdag, selymes szaftban főnek, rizs és naan kenyér mellé fogyasztva kiváló ebéd vagy vacsora lehet. A fűszeres ételben az ízek mellett az is szuper, hogy gyorsan és pofonegyszerűen elkészíthető.
Indiai csirkecurry

Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm csirkemell
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 milliliter paradicsom passata
- 2 teáskanál curry
- 1 teáskanál chilipor
- 140 milliliter főzőtejszín
- só és bors ízlés szerint
- olaj kevés
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk kockára vagy csíkokra, ahogy tetszik.
A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon, közepes láng felett dinszteljük. Mikor a hagyma (és fokhagyma) kellően összeesett, öntsük fel paradicsom passatával, amibe keverjük bele a curryt és a chiliport, sót és borsot, alaposan keverjük össze az edényünk tartalmát.
Körülbelül 2 perc után a húst is tegyük az edénybe, alaposan keverjük el a fűszeres hagymával. A húst addig főzzük, míg puha nem lesz, majd öntsük fel a tejszínnel. Még 4-5 percig hagyjuk a tűzhelyen, majd rizs vagy naan kenyér mellé kínáljuk. Tálalásnál hűvös tejföl vagy finomra vágott petrezselyem kerülhet rá.
Fotók: Getty Images