Tepsis karfiol besamellel leöntve: hús nélkül is finom és laktató
Ha a megterhelő húsvéti lakoma után könnyedebb fogásra vágysz, készíts karfiolt selymes besamelmártással.
A karfiol remek húspótló zöldség, mely vitaminokban és ásványi anyagokban is dúskál. A karfiolról kijelenthető, hogy nem csak a vegetáriánusok imádják, a húsevők is rajonganak érte, hisz rendkívül izgalmasan lehet felhasználni.
A karfiol finom rántva, ízletes levest főzhetsz belőle, és még rizs vagy pizzaalap is összedobható a zöldségből. A karfiol ideális választás, ha gyorsan kell finomat tenni az asztalra. Ilyenkor érdemes a rózsákat félkeményre főzni, majd mehetnek a sütőbe sajttal megszórva, vagy besamelmártással nyakon öntve.
Maradva a sütőnél, a rózsák intenzív fűszerezést is kaphatnak, ha pedig vajat reszelsz a zöldségre, nagyon krémesre sül. Az így készült karfiol tökéletes köret, de egytálételként is megállja a helyét. Ha utóbbiként próbálnád ki, érdemes kicsit gazdagabban elkészítened. Üss fel 2-3 tojást, reszelj bele 10 dekagramm füstölt sajtot, ezzel forgasd egybe a rózsákat, utána jöhet a vaj.
A nagyik kedvence az univerzális szódabikarbóna, melyet sütésnél, főzésnél és még takarításnál is használhatsz. A szódabikarbóna egyik kevésbé ismert érdeme, hogy a karfiol főzővizébe téve gondoskodik róla, hogy a rózsák megőrizzék fehér színüket.
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd bő, sós, szódabikarbónás vízben főzzük félkeményre.
A félkemény karfiolt tegyük tepsire, forgassuk egybe a fehér borssal és a kakukkfűvel.
A fűszeres karfiolra reszeljük rá a vajat, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu