Foszlós, sajtos vajdasági pogácsa: levesek mellé is kínálható

8
Nyomtatás
Szerb pogácsa cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különleges pogácsa csiga alakban sül készre, jólesik magában, és magyaros levesek mellé is kínálható.

A vajdasági pogácsa több recept szerint kipróbálható, van, amelyik sajttal készül, míg más fokhagymás vajjal vagy őrölt köménnyel dobja fel a tésztát.

Így is lehet!

Nemcsak ízben, hanem formában is eltérően készülhet a pogácsa. A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott vajjal, szórd meg reszelt sajttal, majd tekerd fel, vagy a tésztarúdból vágj háromszögeket, a tetejüket kend meg tojással, és koronázd meg reszelt sajttal.

Vajdasági pogácsa

Szerb pogácsa ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 darab tojás
  • 700 g liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • kevés liszt a tészta alá
  • kevés olvasztott vaj a kenéshez
  • a tésztára sajt
  • 1 darab tojás (tetejére)
  • 10 dkg sajt (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és várjuk meg, míg felfut (8-12 perc).

Ezután keverjük hozzá az olvasztott vajat és a tojást, majd adjuk hozzá a lisztet és a tejfölt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 1 órára, amíg a duplájára kel.

A begyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagra.

A kinyújtott tésztából vágjunk háromujjnyi vastag csíkokat. Ezeket kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal, majd szorosan tekerjük fel.

A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tortaformába, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percet.  Ezután kenjük le felvert tojással és szórjuk meg reszelt sajttal.

A különleges pogácsákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon