
Pihe-puha zsíros pogácsa: igazi békebeli finomság
A pogácsa örök kedvenc. A sós süti akkor az igazi, ha a tésztája jó puha, bírja a csomagolást, így uzsonnára is el lehet pakolni.
A vajdasági pogácsa több recept szerint kipróbálható, van, amelyik sajttal készül, míg más fokhagymás vajjal vagy őrölt köménnyel dobja fel a tésztát.
Nemcsak ízben, hanem formában is eltérően készülhet a pogácsa. A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott vajjal, szórd meg reszelt sajttal, majd tekerd fel, vagy a tésztarúdból vágj háromszögeket, a tetejüket kend meg tojással, és koronázd meg reszelt sajttal.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és várjuk meg, míg felfut (8-12 perc).
Ezután keverjük hozzá az olvasztott vajat és a tojást, majd adjuk hozzá a lisztet és a tejfölt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 1 órára, amíg a duplájára kel.
A begyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztából vágjunk háromujjnyi vastag csíkokat. Ezeket kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal, majd szorosan tekerjük fel.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tortaformába, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percet. Ezután kenjük le felvert tojással és szórjuk meg reszelt sajttal.
A különleges pogácsákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu