![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pihe-puha vaníliás briós: a kelt tésztás finomság muffinsütőben készül
![bcover](https://kep.index.hu/1/0/4027/40273/402736/40273665_3073361_d03302a906ddc1151ad2d02948d17e6b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bársonyos textúrájú kelt sütemény trükkösen, muffinformába adagolva sül szép aranybarnára, kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik a finomságot.
Sokan félnek a kelt tészta készítésétől, pedig felesleges, hisz csak türelem és jó alapanyagok szükségesek ahhoz, hogy valami csodálatosat alkoss. Én különösen az édes péksüteményekért vagyok oda, az utóbbi években annyira rákaptam a kelt tésztás finomságokra, hogy már csak házilag készítem el őket, legyen az kakaós csiga, túrós táska vagy vaníliás briós. A házinak bizony nincsen párja, én még este is képes vagyok legyártani a süteményeket, reggel pedig örülhet neki a család.
A briós tésztája egyszerű, muffinsütőben sütve nagyon mutatós. Az intenzív ízek kedvéért vaníliarudat érdemes használni, a tejbe akár a kettévágott rúd is belekerülhet, vagy készíts belőle házi vaníliás cukrot. A rúd ára elég borsos, így ha nem szívesen adnál ki érte pénzt, használj helyette vaníliakivonatot, a tejbe 2 evőkanálnyit keverj bele, vagy 2 csomag vaníliás cukrot szórj a tésztához. Ha pedig nem szereted a vaníliát, akkor 1-2 teáskanál fahéj kerüljön a tejbe, úgy is nagyon finom lesz a házi briós.
Vaníliás briós
![bct](https://kep.index.hu/1/0/4027/40273/402737/40273743_cdde9dc57c3852c98ac81029e8a8091d_wm.jpg)
Hozzávalók 14 darabhoz
Briós:
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 10 dekagramm vaj
- 1 darab citrom (kezeletlen)
- 2.5 deciliter tej
- 2 evőkanál porcukor
- 1 darab vaníliarúd
- 7 gramm élesztő
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás (kenéshez)
Tetejére:
- porcukor ízlés szerint
- lekvár vagy mogyorókrém
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, puha vajat, a citrom reszelt héját.
A tejet langyosítsuk (a tejet csak langyosítani kell, ne legyen forró!), majd keverjük el benne a porcukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét. Utána az élesztőt is keverjük el a tejben, végül a tojássárgáját is.
Az élesztős tejet adjuk a lisztes keverékhez, dolgozzuk sima tésztává, majd letakarva pihentessük 60 percet.
Pihentetés után a megkelt tésztát dolgozzuk át, utána válasszunk le akkora darab cipókat, amekkorák kényelmesen beleférnek a muffinsütőbe.
A muffinsütőt béleljük ki papírral, a tésztacipókat helyezzük bele, 30 percig pihentessük.
A cipók tetejét kenjük meg felvert tojással, 180 fokosra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A kész brióst szórjuk meg porcukorral, kínáljunk mellé lekvárt, de magában is jólesik.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!