Vaníliás citromkrémmel töltött olasz sütemény: a pasticciotto muffinformában is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem annyira bonyolult, mint amennyire első ránézésre tűnik, ha muffinformában készíted, nem lesz gond az összeállításával.
A pasticciotto egy főzött krémmel töltött olasz péksütemény, amit legtöbbször tart- vagy muffinformában készítenek el. A kis "tortácskák" tésztája omlós, a krémje pedig sűrű és selymes, általában vaníliával és citrommal ízesítik. Utóbbiból egyet és kettőt is használhatsz attól függően, mennyire szeretnéd, hogy a gyümölcs íze domináljon a süteményben.
Nem egy gyors desszert, de minden ráfordított másodperc megéri. Valójában sem a tészta, sem a krém elkészítése nem túl időigényes, viszont előbbinek pihennie kell, utóbbinak pedig teljesen kihűlnie, mielőtt az összeállításra kerülne a sor.
A krémet sűrítheted a régi, bevált módon - tehát liszttel -, de keményítővel is, ha azt használnál, kevesebb is elég lesz belőle.
Töltött olasz sütemény
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 230 gramm liszt
- 0.25 teáskanál só
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 125 gramm vaj
Citromkrém:
- 180 milliliter tej
- 160 milliliter habtejszín
- 4 darab tojássárgája
- 100 gramm cukor
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál liszt
- 2 darab biocitrom
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 3 teáskanál tej
Elkészítés:
Citromkrém:
A tejet és a habtejszínt öntsük egy kis lábasba, reszeljük bele 1 vagy 2 citrom héját (attól függően, mekkora a citrom és mennyire szeretnénk citromosra). Tegyük a lábast a tűzhelyre, majd melegítsük fel a tejet és a tejszínt, hogy jó forró legyen, de ne forrjon. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kézmelegre hűlni.
Egy másik kis lábasban keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a vaníliát, keverjük csomómentesre. Tegyük fel a tűzhelyre, kezdjük el melegíteni, közben öntsük hozzá a meleg tejes keveréket is. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, öntsük egy tálba, fedjük le alufóliával. Tegyük hűvös helyre, hagyjuk teljesen kihűlni.
Tészta:
Az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport keverjük össze egy tálban, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, a tojássárgáját, adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, majd állítsuk össze a tésztát, gyúrjuk, míg egynemű gombóc nem lesz belőle. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki 12 muffinformát.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagra. Szúrjunk ki belőle 8 centi átmérőjű köröket, majd nyomkodjuk őket az előkészített muffinformába, a forma aljára és széleire is jutni fog belőle. A tészta alját szurkáljuk meg villával, majd töltsük mindegyik formát majdnem tele a citromkrémmel. A tészta kilógó peremét kenjük le egy kevés vízzel, majd illesszünk a tetejére egy tésztakört, ez lesz a tető. A túllogó tésztát vágjuk le, a széleket nyomkodjuk össze. Kenjük le a tetejét a tejjel felvert tojással, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images