30 perces házi egreslekvár – A cukor mellett vanília édesíti
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Picit savanykás, de éppen ettől különleges az egreslekvár, ráadásul, ha zöldből és pirosból készítjük vegyesen, még látványos is.
Egyszerre édes és savanykás gyümölcs az egres, tökéletes lekváralapanyag, szinte minden évben főzünk belőle dzsemet. Nagyszüleim kertjében van egy hatalmas egresbokor, szerencsére eddig mindig rengeteg gyümölcs termett rajta, de egészen biztos vagyok benne, hogy szezonban a piacokon is be lehet szerezni frisset.
A lekvár készülhet zöld és piros színű egresből is, ízben és állagban sincs köztük különbség. A bogyós gyümölcsnek magas a pektintartalma, így magától be fog sűrűsödni, de ha igazán sűrűre/zselésre szeretnétek, sima cukor helyett használjatok befőzőcukrot. A vanília még tovább édesíti a lekvárt, illetve ízben is ad hozzá egy pluszt, így nem érdemes kihagyni.
Egreslekvár
Hozzávalók 10 decihez
- 900 gramm egres
- 280 gramm cukor
- 15 milliliter citromlé
- 1 darab vaníliarúd
Elkészítés:
Az egrest tisztítsuk meg, szedjük le a szárát és az alját, majd mossuk meg. Párat hagyjunk egészben, a többit összedarabolhatjuk, de pürésíthetjük is.
A cukorral és a citromlével együtt tegyük egy lábasba, fedjük le, majd kezdjük el melegíteni. Mikor elkezd gyöngyözni, vegyük le a fedőt, majd adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük tovább kb. 15 percig. A keletkező habot kanalazzuk le a tetejéről.
Látni fogjuk, ahogyan a lekvár elkezd sűrűsödni, egyre lassabban bugyog majd, illetve a fakanállal is csíkot tudunk húzni az edény aljára. Ha bizonytalanok vagyunk, kanalazzunk pár csepp lekvárt egy behűtött tányérra, ha megköt, készen van, ha folyik, akkor kell még neki 2-5 perc.
A lekvárt osszuk szét 4 darab 250 milliliteres üveg között, majd szorosan tekerjük rájuk a tetejüket, hagyjuk őket kihűlni. Ha hosszabb időre tennénk el a lekvárt, akkor nedves vagy száraz dunszttal tartósítsuk.
Fotó: Getty Images